Skiareály na Šumavě zažívají rekordní sezónu, na Zadově se stále lyžuje

18. březen 2019 15:18

I přes nepříznivé počasí na šumavský Zadov o víkendu vyrazily stovky lyžařů. Skiareál nedaleko Vimperku oslavil stý den provozu v letošní zimní sezóně, která byla pro správce střediska hodně vydařená. Podobné podmínky tu za posledních několik let nepamatují.

Na sjezdovku dorazil například Jaroslav Charvát ze středních Čech. „Vylákal mě sem ten prašan, který napadl předevčírem. Vyrazil jsem, i když mládí už na lyžování nemám. Na Zadov jezdím dost často a mám to tu zkrátka rád,“ řekl.

Deštivé počasí neodradilo ani Ivanu Vachtovou z Písku. „Pravidelně jsem na Zadov jezdila v době dětství a rané dospělosti, teď už dlouho ne, dneska jsem tady spíš z nostalgie. Lyžuji ale celý život a dobrý lyžař lyžuje v každém počasí, na jaře se počítá s tím, že ty podmínky nebudou ideální,“ komentovala.

Otevřené jsou zatím všechny areály, na Kobyle je navíc v provozu i večerní lyžování. „Na sjezdovkách v areálu Kobyla máme minimálně okolo padesáti centimetrů sněhu, někde je až metr. Sezóna bude určitě patřit k nejlepším v historii areálu. Nám to samozřejmě dává i finanční posun směrem k investicím, které plánujeme. Takhle dobrou sezónu jsme potřebovali,“ popsal ředitel skiareálu Luděk Sáska.

Odnaučí vás špatné zvyky na lyžích. Skiareál Lipno nabízí kondiční jízdy

Instruktor Jaroslav Liška stráví s lyžaři výukovou hodinu na svahu a pomůže jim zdokonalit jízdu

V jihočeském skiareálu Lipno si stále častěji berou kondiční jízdy lyžaři vyššího věku. Lyžařská škola dříve evidovala takzvané lyžaře seniory spíš mezi cizinci, v letošním roce přibývá i těch domácích.

Investice chtějí správci areálu spustit už v letošním roce. Patří mezi ně například stavba multifunkční budovy, ve které vzniknou prostory pro novou restauraci nebo půjčovnu. „Úplně nejprioritnější a největší investice je ale výstavba nádrže, zásobníku vody pro zasněžování. Voda je v dnešní době velice důležitá pro všechny areály, víme, jak ta poslední léta vypadala, a chceme tomu předcházet,“ doplnil Luděk Sáska.

Ve střediscích Churáňov a Nové Hutě provoz končí už po víkendu. Na Kobyle se ale podle Luďka Sásky bude lyžovat minimálně do konce března.

Spustit audio

Související