Po sedmi letech konečně vydržel sníh a v České Kanadě mohla závodit psí spřežení

18. únor 2019 10:40

Téměř dvacítka psích spřežení našla o víkendu útočiště v České Kanadě poblíž Starého města pod Landštejnem. Zde se uskutečnil závod na sedmnáctikilometrovém okruhu.

Sáně nachystal například dvojnásobný mistr Evropy Martin Brzek se svými sibiřskými husky. „Je to takové zakončení sezóny, pak už budou psi jenom odpočívat,“ řekl.

Na startu byla i Markéta Tomášková. „Trénujeme od začátku podzimu, záleží, jaká je teplota. Většinou začínáme s krátkými tréninky už na začátku září nebo v polovině srpna, a to tratích okolo čtyř až pěti kilometrů. Pak postupně přidáváme a nejvíc trénujeme pětadvacet až třicet kilometrů,“ popsala.

Psí spřežení tahá do kopců bedny se zámkovou dlažbou. Na musherské závody se trénuje od léta

Mushing

Padesát psů plemene aljašský husky vlastní Jiří Vondrák. Věnuje se s nimi takzvanému mushingu neboli závodům psích spřežení. Má za sebou celou řadu úspěchů, dvakrát dokonce vyhrál prestižní dlouhý závod ve francouzských Alpách.

Podle ředitele závodu Martina Řehouta je největší komplikací při přípravě akce počasí. „My jsme schopní tady vytyčit tratě opravdu hodně dobré, kvalitní, dlouhé, ale bohužel na cestách, kde ještě před deseti lety býval sníh úplně běžně, teď často není. Pak jsme rádi, když přichystáme sedmnáctikilometrový okruh,“ vysvětlil.

V turistické kategorii dojel jako první Zdeněk Gregor. Trať si chválil. „Pohoda, bez zádrhelů, akorát rybník byl docela zajímavý. Jelo se mi výborně, bylo to technicky náročné, což je super,“ komentoval.

S počasím měl ředitel závodu letos štěstí, protože od roku 2012 museli pořadatelé akci pro nedostatek sněhu vždy zrušit.

Závod psích spřežení v České Kanadě
autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související