Na Otavě bylo zase víc vodáků. Zájem je ale spíš o jednodenní výlety, málokdo tráví na řece delší čas

2. září 2024 15:37

Řeka Otava letos o prázdninách lákala vodáky zase o něco víc než loni. Podle provozovatelů půjčoven lodí na tom mají největší zásluhu vysoké letní teploty a vcelku stabilní počasí. Třeba v Sušici bylo na břehu řeky i v závěru prázdnin každé dopoledne pěkně živo

Každé prázdninové ráno lidé mířili k půjčovnám u Otavy a pak hned s loděmi vyráželi na řeku. Byl mezi nimi například pan Aleš z Kamenice u Prahy. „My jezdíme na Sázavu, ale teď jsme na dovolené tady. Tento úsek jsem jel před padesáti lety, takže si to vůbec nepamatuji,“ usmíval se.

Jednu z několika půjčoven v Sušici vede jako provozní Kristýna Mašková. „Letošní sezona se určitě vyvedla, zájem vodáků o Otavu stoupá. Největší zájem je o úsek Sušice – Horažďovice, to je jednodenní jízda. A nejčastěji chodí rodiny s dětmi a potom party mladých lidí,“ zhodnotila.

Čtěte také

Sezonu chválí i provozovatel další půjčovny Petr Koutný. „Oproti loňskému roku se to zvedlo, zájem zákazníků je větší, obzvláště tedy v srpnu. Vodákům nahrává počasí. Sice moc neprší, není moc vody, ale teploty jsou pořád okolo 28 stupňů, takže když se musí občas někde vylézt do vody, nikomu to nevadí,“ popsal.

Všiml si ale, že lidé stále častěji tráví na vodě jen na kratší čas. „Před deseti, patnácti lety jezdily různé skupiny třeba i na celý týden. Současný trend je jezdit na dva, tři dny. Když už někdo jede na čtyři dny, tak je to skoro výjimečné. A ty, kteří jsou na vodě ještě déle, spočítám na prstech ruky,“ zmínil.

Půjčovny lodí u Otavy budou v provozu ještě po celé září, podle provozovatelů už ale v omezeném režimu. Lodě budou většinou už jen na objednání.

Spustit audio

Související