Na osmi naučných stezkách si návštěvníci zahrají hru o poklad

14. listopad 2020 15:00

Vdechnout nový život starším naučným stezkám má projekt Oživené stezky. Na osmi místech v Jihočeském kraji si na nich nově lidé zahrají hru o poklad. Úkoly jim přitom budou pomáhat vyluštit stávající informační tabule. Jedna taková cesta je i u rybníka Řežabinec u Ražic na Písecku.

Hned u první informační tabule rybníka Řežabinec je plastová schránka s letáčky k terénní hře Za tajemstvím tůní a mokřadů. Se svou kolegyní ji vymyslela Tereza Kulhová, ředitelka Centra ekologické výchovy Podskalí ve Strakonicích:

„Návštěvníci tady najdou deset úkolů, ty jsou ve formě básniček a každá básnička představuje hádanku. Odpověď na tuto hádanku najdou na každé z tabulí naučné stezky. Úplně na konci jsou schopni dát dohromady tajenku a na základě tajenky číselný kód k zámečku, který jim odemkne poklad.“

Návštěvníci tady najdou deset úkolů, ty jsou ve formě básniček a každá básnička představuje hádanku

Řežabinec a Řežabinecké tůně jsou Národní přírodní rezervace. Důvodem ochrany je výskyt vzácných druhů ptactva. To ale není jediné téma, potvrzuje Tereza Kulhová:

„Naučná stezka není přímo jen o ptácích, seznamuje návštěvníky s faunou, flórou, protože tu žije spousta zajímavých a ohrožených živočíchů. Jsou tady i informace o rybníkářství, kroužkování ptáků a ta hra by měla návštěvníky motivovat k tomu, přečíst si ty tabule a opravdu se něco dozvědět, když už tady ta pěkná naučná stezka je.“

Trasa je dlouhá jeden a půl kilometru a projít ji trvá asi hodinu. S cestou si poradí i terénní kočárky nebo kola. Hra je ideální pro děti na prvním stupni základní školy. U hry se ale podle Terezy Kulhové pobaví i dospěláci. Podobných her pod taktovkou Krajského sdružení environmentálních center vzniklo celkem osm. Na Dívčím kameni, Veselských pískovnách, Terčině údolí, na stezce Třeboň – Hrádeček, Sudslavickém okruhu, Vyšenských kopcích nebo v okolí Vrbenských rybníků.

Letáčky ke hře jsou ke stažení také na webových stránkách Centra ekologické výchovy Podkalí nebo na stránkách Krajské sítě environmentálních center Krasec.

Spustit audio