Na místě bývalého hotelu v Suchdole nad Lužnicí by mohl vyrůst lékařský dům

20. duben 2021 11:17

Suchdol nad Lužnicí na Jindřichohradecku se stejně jako řada dalších měst snaží přilákat nové lékaře. Standardně jim nabízí byt připravený k okamžitému nastěhování. Teď vytáhlo město do boje o zdravotníky s dalším trumfem.

Chce jim dát možnost ovlivnit, jak budou vypadat jejich ordinace. Vedení města předloží zastupitelům plán na stavbu nového lékařského domu.

„Když jsme se sem přistěhovali v roce 1976, byli tu dva zubaři, dva obvodní lékaři, masáže a tak dále. Teď tu nic takového není, chybí tu zubař, je to prostě zoufalé,“ říká při cestě ze zdravotního střediska v Suchdole nad Lužnicí starší žena, která se představila jako Anna.

„Já jsem za těch šest let, co jsem starostou, procházel Suchdol s několika lékaři. Kromě toho, že je tu privátní zdravotní středisko, jsem nabízel i jakýkoli nevyužívaný městský objekt. Bohužel jsem se vždy setkával s tím, že všichni chtějí do moderních prostor,“ uvádí starosta města Luboš Hešík.

S poptávkou na nové prostory se na radnici obrátila i gynekoložka Milada Dusíková, která má ve městě praxi třicet let. „Začínali jsme ve zdravotním středisku po privatizaci, tam nás pak přesunuli do prostor, do kterých jsme se nevešli, takže jsem řekla, že tam nemůžu ordinovat, a byla jsem nucená odejít,“ vypráví.

Nakonec našla zázemí v bývalých divadelních šatnách v kulturním domě. Přesto podle ní prostor není ideální. „Je tam zima, těžko se to vytápí, náklady jsou velké,“ popisuje.

I proto uvítala myšlenku radnice postavit zcela nový lékařský dům. Nápad vzešel ze studie, kterou nechalo vedení města vypracovat na žádost zastupitelů. Chtěli zjistit, jak naložit s pozemkem po bývalém Bronců hotelu mezi vlakovou zastávkou a autobusovým nádražím, prakticky v centru města.

„Snažili jsme se při zpracování prvního podkladu pro zastupitele hledět na to, co tam původně stálo, to znamená výšku a hmotu hotelu,“ dodává starosta.

V návrhu tak je připravené přízemí s kavárnou, která by měla sloužit i jako náhrada za zrušenou čekárnu pro cestující vlakem, pět ordinací a podkroví, ve kterém by mohl být byt pro lékaře i prostory pro rehabilitaci. Vše bezbariérové.

Čtěte také

„Územní plán v této lokalitě umožňuje stavbu zvýšit ještě o jedno patro. Kdybychom se tedy rozhodli, že chceme dbát více na tu multifunkčnost, nic tomu nebrání,“ připomíná starosta. Zastupitelé teď musí rozhodnout, jestli se jim záměr na lékařský dům líbí a jestli uvolní finance na projekt.

Minimálně pro Miladu Dusíkovou, která chce ordinaci v budoucnu předat svojí dceři, je to zajímavá nabídka. Pro lékaře je podle ní ideální, aby mohl být už u přípravy projektu a ovlivnit, jak bude jeho ordinace vypadat.

„Na tom ztroskotala předchozí nabídka, kam mě přizvali až při spuštění provozu a ty prostory už nešly přizpůsobit. Gynekologie je specifická, musím mít kabinky, přípravnu a dostatek místa pro lehátko, ultrazvuk, vyšetřovací stůl. Určitě mi nestačí malá ordinace praktického lékaře,“ zdůrazňuje lékařka.

Jak bude příprava lékařského domu v Suchdole nad Lužnicí pokračovat, rozhodnou na konci dubna zastupitelé.

Spustit audio

Související