Na jihu Čech přibývá mléčných automatů

21. prosinec 2009

Od konce listopadu funguje v Českých Budějovicích u hypermarketu Tesco mléčný bar, nebo přesněji automat na čerstvé mléko. Automat umožňuje rozměnit peníze, zakoupit litrovou láhev, pokud nemáte vlastní a pak nalít tolik litrů mléka, kolik si zaplatíte. Mléko dodává každý den Zemědělské družstvo Podkleťan Křemže.

Majitel automatu Miroslav Kuchta Českému rozhlasu řekl, co ho vedlo k instalování mléčného baru a kolik jich v budoucnu v Českých Budějovicích bude: "Hledali jsme v současné krizi cestu pro zemědělství, objevili jsme podobné mléčné automaty v Itálii, Rakousku a Německu a řekli jsme si, že ti zkusíme. Nejdéle automaty fungují na Slovensku. Po těchto zkušenostech jsme se obrátili i na český trh a došli jsme k závěru, že kupující podobná věc bude zajímat. Do budoucna počítáme, že v Českých Budějovicích a okolí budeme mít asi deset mléčných automatů."

Jak je to s kvalitou mléka v automatu doplňuje předseda Zemědělského družstva Podkleťan Křemže, které dodává mléko ze svého chovu, Ota Šandera: "Obsahuje přibližně čtyři procenta mléčného tuku, jak se nadojí od krav. Je to syrové kravské mléko, které není pasterizované. Doporučujeme ho převařit, je to neošetřené mléko, i když většina lidí ho chce používat v čerstvém stavu."

Stejný automat na mléko je v provozu i v Jindřichově Hradci a u Terna v Českých Budějovicích. Naopak českobudějovický Globus provozovatelům automatů vstříc nevyšel.

Spustit audio