Na jihu Čech je prezident Miloš Zeman. V pondělí míří k Rožmberku i do Budvaru

1. červen 2015

Tři dny stráví v jižních Čechách prezident Miloš Zeman. Svou návštěvu zahájil v pondělí 1. června kolem 10.30 hodin na krajském úřadě v Českých Budějovicích, kde ho přivítal hejtman Jiří Zimola.

Před budovou na Miloše Zemana čekali příznivci i odpůrci s transparenty. „My jsme se rozhodli pana prezidenta přivítat hlasitým názorem, protože člověk, který k výkonu své funkce účelově používá lži, by měl dostávat permanentní zpětnou vazbu,“ řekl Radan Běhoun z Českých Budějovic.

Eva Podlešáková návštěvu prezidenta v jižních Čechách přivítala. „Nemusím být jeho příznivec, ale nelíbí se mi tyhle reakce,“ komentovala pískot odpůrců.

Miloš Zeman na krajském úřadě například apeloval na založení dalších hospiců, které pomáhají lidem v poslední fázi života. Podle prezidenta na ně měla finančně přispět i církev.

Z Českých Budějovic zamířila prezidentská kolona do Třeboně a k rybníku Rožmberk.

Jeho hráz se tak na chvíli stala jedním z nejvíce střežených míst v republice. „Celý prostor hlídají desítky policistů. Prezident se tu má setkat se šéfem rybářů a povodí, ale také s jihočeskými šéfy hasičů, armády a policie. Hlavním tématem bude protipovodňová ochrana obyvatelstva,“ hlásil z místa reportér Českého rozhlasu Martin Pokorný.

Od Rožmberka pokračoval prezident na diskuzi s občany do Veselí nad Lužnicí. Čekalo tu na něj zhruba 700 lidí. Ti chtěli mimo jiné znát názor Miloše Zemana na zvyšující se věkovou hranici pro odchod do důchodu nebo se ptali, kdy se dobrovolní hasiči dočkají modernější techniky, která jim byla slíbena po povodních.

Prezident také uvedl, že chce větší informovanost o euru. Lidé totiž podle něj o přijetí společné evropské měny vědí velmi málo. „Chyba, proti které já protestuji, je, že vám nikdo neříká o euru základní informace. V pobaltských zemích diskuzi udělali a nebyla to přesvědčovací kampaň, ale snažili se, aby lidé vůbec věděli, o co jde,“ řekl Miloš Zeman.

První den cesty prezidenta Miloše Zemana po jižních Čechách. Lidé, kteří přišli na diskuzi ve Veselí nad Lužnicí

První den prezidentské cesty skončil v Budějovickém Budvaru, kde Miloš Zeman debatoval s ředitelem i zaměstnanci.

V úterý je na programu návštěva obcí, které se potýkají s největší nezaměstnaností - Loučovic a Větřní.

První den cesty prezidenta Miloše Zemana po jižních Čechách. Na krajském úřadě s hejtmanem Jiřím Zimolou
autoři: Jan Kopřiva , Martin Pokorný , Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio