Na cestovní doklady čekají lidé na úřadech ve frontách, pas můžou mít za měsíc i za 24 hodin

18. červen 2024 15:00

Chystáte se v létě na dovolenou? Tak si nezapomeňte včas vyřídit cestovní doklady. Na příslušných úřadech se totiž teď tvoří fronty.

I víc než půl hodiny si teď na jihlavském magistrátu ve frontě počkají lidé, kteří si potřebují vyřídit cestovní pas nebo občanský průkaz. Nápor u přepážek je podle zaměstnanců úřadu vyšší, než po zbytek roku. Že mají cestovní doklad propadlý, totiž lidé často zjistí až ve chvíli, kdy se chystají na dovolenou.

Na cestovní doklady čekají lidé v Jihlavě ve frontách

„V září se chystáme do Egypta. Ale já to budu mít trošičku složitější, protože 14 dní před tím máme svatbu a já upřímně řečeno nevím, jak to teďka funguje. Protože budu muset změnit veškerý doklady, řidičáky. Tak aby to nedopadlo tak, že madam dojela,“ směje se Aneta, která čeká na výměnu dokladu na jihlavském magistrátu.

Standardní pas pro dospělé úřad vydává ve třech variantách. „Ta první varianta stojí 600 korun a je k vyzvednutí do 30-ti dnů, druhou variantou je takzvaný zrychlený cestovní doklad s vydáním do 5-ti pracovních dnů, který stojí 3000 korun. No a třetí variantou je expresní pas s vydáním do 24 hodin, který stojí 6000 korun,“ přibližuje mluvčí města Jihlavy Radovan Daněk.

Cestování jen s občanským průkazem je možné po zemích Evropské unie a takzvaného schengenského prostoru. Na občanku se dá ale cestovat i do dalších zemí, jak přibližuje ředitel konzulárního odboru Ministerstva zahraničí Pavel Peška: „Občanský průkaz můžeme využít v případě cest do Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Severní Makedonie, Srbska a Gruzie. No a rovněž do Moldavska a Kosova, ale v případě Moldavska a Kosova je nutné mít občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a biometrickými prvky. „

V případě, že se lidé dostanou do problémů za hranicemi České republiky, Pavel Peška doporučuje obrátit se na místní zastupitelský úřad nebo na český honorární konzulát.

Spustit audio