Muž velkých hitů – Neil Diamond

24. leden 2021

“Alain Delon populární hudby“ – tak byl na základě jistých vizuálních podobností novináři přezdíván nepochybně slavný zpěvák, ale i výborný autor Neil Diamond.

Neil Leslie Diamond přišel na svět v New Yorku, v Brooklynu před osmdesáti roky, rodičům židovského původ, přistěhovalcům z Ruska a Polska. Jeho otec byl skromný obchodníček a rodina se několikrát se stěhovala během Neilova dětství a mládí.

V Brooklynu chodil do školy s Barbrou Streisand, ale oba později slavní lidé se tehdy nesblížili. Neil Diamond coby univerzitní student psal folkové písničky pod vlivem Pete Seegera. veden jiným vzorem – Everly Brothers s kamarádem Jackem Packerem, založil duo, které dokonce vydalo dvě malé desky, jež však takřka nikoho nezajímaly. Několik měsíců před promocí už jako Neil Diamond přijal místo autora  písniček pro malé nakladatelství za plat 50 dolarů měsíčně. Zhruba za rok se chytla na hitparádě jeho první písnička Sunday and Me, které se chopila populární vokální skupina Jay And The Americans.  Uspěly i jiné Diamondovy  songy v moci jiných –třeba Bobbyho Vintona, Jimmyho Clantona a především  kdysi zbožňovaných Monkees, ale zanedlouho – v létě roku 1966 – Neil Diamond začal příjemným hlasem zpívat vlastní skladbičky.

Výčet hitů Neila Diamonda je vskutku úctyhodný a je nutno se smířit s tím, že úplný výčet ani těch velkých nelze v této necelé půlhodinky nabídnout, ale některé zcela jistě. Poslechněte si je online.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio