Motýlů v přírodě kriticky ubývá, říká známý entomolog

3. září 2015

Známý kritik Islámu, ale především docent Jihočeské univerzity, zapálený entomolog a hlavně pak milovník motýlů. To je Martin Konvička. Zní to možná neuvěřitelně, ale v České republice máme zhruba 3400 druhů motýlů. Za posledních 100 let vymizelo 11 procent denních motýlů. Ještě znepokojivější jsou ale údaje o počtech nočních motýlů.

Podle anglické studie poklesl počet můr za posledních 40 let až o 40 procent. Podle docenta Konvičky je to velmi alarmující. „Často žertuji, že denní motýli jsou v podstatě jen ozdobou, je jich málo a obejdeme se bez nich. To ale neplatí v případě nočních motýlů, kterých je většina a jejich zelené a hnědé housenky jsou potravou ptáků.“

Když se řekne motýl, každý z nás si představí běláska, žluťáska nebo babočku. Vůbec nejběžnějším motýlem u nás je ale Okáč poháňkový. „To je takový centimetr a půl až dva centimetry droboučký okáč, který je všudypřítomný, já osobně říkám sídlištní motýl, protože ho najdete i v některých sídlištních vnitroblocích,“ doplňuje entomolog.

Letošní jaro bylo na motýly velmi chudé. Tomuto hmyzu totiž vůbec nesvědčí teplé zimy. A čím to je, že motýli potřebují mráz? „Housenky si před zimou zahušťují tělní tekutiny a vytvoří se nezamrzající směs, podobně jako fridex v autě a pokud není mrazivá zima tak se průběžně probouzejí a musí proces zahuštění několikrát opakovat,“ vysvětluje Martin Konvička.

Proč mají motýli v oblibě motýlí keř? Jaký vliv má činnost člověka na populaci motýlů? Proč je na výskyt motýlů nejbohatší Praha a okolí? A jak se vůbec zjišťují počty motýlů v České republice? Odpovědi na tyto otázky najdete v dalším dílu pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio