Mohou psi také chytnout koronavirus?

10. prosinec 2020

Pořad Máme rádi zvířata tentokrát jako veterinární poradna s veterinářkou Lucií Míkovou. Dotazy posluchaček a posluchačů zní na ryze aktuální téma.

Mohou psi také chytnout koronavirus?

„Koronavirus mezi zvířaty i mezi lidmi existuje už dlouho a dlouho nevadil. Existují vakcíny, kterými se očkují prasata i drůbež. Koronavir mají zvířata běžně ve střevech, mají ho kočky i psi. Koronavir způsobuje průjmová onemocnění a občas se stane, že zmutuje a vytvoří se nová varianta koronaviru. Teď momentálně zmutoval jeden z nich zmutoval a vadí. Ale když bude mít zvíře pozitivní koronavir, neznamená to, že je to ten samý, jako mají lidé. Může to být koronavir úplně jiného typu a nemusí nikomu vadit. Zatím jsem neslyšela o tom, že by tuto mutaci měl také pes," odpovídá veterinářka Lucie Míková.

Co například způsobuje, že slepice přestanou v tyto dny snášet vajíčka?

Může to být způsobeno biorytmem, protože se zkrátily dny a tím i denní světlo. Slepicím může nyní chybět stimulátor ve formě denního světla a mohou tedy odpočívat," odpovídá na jeden z dotazů Lucie Míková a dodává: „Můžeme jim přidat vitamíny."

A jak je to s nedostatkem vitamínu D?

Nedostatek vitamínu D například zásadně ovlivňuje hospodaření s vápníkem. Špatné hospodaření s vápníkem je spojené následně i s nesprávnou hladinou fosforu v krvi. Ta způsobí závažná onemocnění, mezi něž patří například křivice

Připomeneme, že vitamín D se podílí na správném fungování imunitního systému zvířat. Výrazně působí i proti virovým a bakteriálním onemocněním. Kolísání jeho množství může ovlivňovat i špatné fungování ledvin. Nadbytek vápníku způsobuje zácpu a střevní potíže.

Celou poradnu, tedy i další dotazy a odpovědi, si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio