Místo v náručí rodičů vyrazily některé děti na vítání občánků po svých. Ceremoniál odložila koronavirová pandemie

11. říjen 2021 11:29

Místo malých miminek přijímali v obřadní síni prachatické radnice skoro dvouleté děti. Vítání občánků se uskutečnilo po rok a půl dlouhé koronavirové přestávce. Proto teď na slavnostní pozvání na radnici čeká řada nových prachatických dětí.

Na vítání občánků nechybělo tradiční vystoupení dětí ani proslov starosty. Jen posluchači byli tentokrát trochu jiní a o něco neposednější.

„Přišla jsem se skoro dvouletým synem. Na vítání jsme se těšili, tak doufám, že to bude všechno v pohodě, že bude hodný, i když už je to trochu větší a neposedné dítě. Už máme i další přírůstek, skoro čtyřměsíční, tak uvidíme, kdy nás pozvou na jeho vítání,“ řekla Jana Fulínová.

Naposledy se vítání konalo loni v březnu. „Teď vítáme třináct dětí ještě za rok 2019 a prvních pět dětí z roku 2020,“ uvedla matrikářka prachatického úřadu Jarmila Pešková.

Na ceremoniálu nechyběl nezávislý starosta Prachatic Martin Malý. „Dneska to bude premiéra v tom smyslu, že noví občánci přijdou na vítání možná i po svých. To tady samozřejmě asi nikdy nebylo. Sám jsem na to zvědavý, někteří určitě budou pobíhat obřadní síni, ale věřím, že to zvládneme,“ komentoval.

Za uplynulý rok a půl budou muset v prachatické obřadní síni přivítat ještě zhruba 150 občánků.

Spustit audio

Související