Mirka Nezvalová: Úhlavní nepřátelé

13. srpen 2020

Nevím jak vy, ale já mám v letošním létě na chalupě dva úhlavní nepřátele. Culex pipiens a Arion vulgaris.

Pokud vám tyto dva latinské názvy nic neříkají, pak vězte, že se jedná o komára pisklavého a plzáka španělského. Pokud máte chatu či chalupu nebo dům blízko nějaké vody, tak jste určitě večerní komáří nálety zažili.

Ano, vyzkoušela jsem chemické odpuzující prostředky i ty babské, ale komáři jsou odolní. Můj muž sice každý večer pobíhá po ložnici s ručním vysavačem a úspěšně je lapá, ale stejně ráno míváme nějaké to štípnutí. Rozhodně se ale nevzdáme a jdeme do předem prohrané bitvy znova.

Snažím se také nevzdávat bitvu s rezavými slimáky, na něž už jsem vyzkoušela snad úplně všechno, kromě hlístic a indických běžců. Dokonce jsem už byla odhodlána nechat jim celou úrodu cuket a dýní napospas, ale slovo rezignace nemám ráda.

Na radu jedné milé paní ze Žirovnice jsem tedy nastražila pivní pasti. Prý je alkohol láká víc než moje ubohá zelenina. Jistě láká. Jenže asi o těchto dýcháncích řekli kámošům a ti se začali stahovat ze širokého okolí.

Zatímco velmi malé procento skončí v pivu, zbytek si pochutnává na mé úrodě. Odhodlala jsem se k razantnímu kroku. Na příští jaro jsem si objednala párek indických běžců. Kamarádka mé nadšení pro chov kachen ovšem lehce utlumila. Co když prý bude suchý rok a slimákům se dařit nebude? Půjdu je snad sbírat po okolí, abych své indické lovce nasytila? Risk je zisk, tak se, plzáci španělští, těšte.

A vy, pisklaví komáři, také. Jako jihočeský potomek husitů se totiž řídím heslem: Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.