Mirka Nezvalová: Neobalit se mechem

27. prosinec 2017

„Konečně jdu do důchodu a budu mít čas na kamarádky, koníčky, taky s vámi začnu jezdit na výlety na kole. Fakt si to budu užívat,“ těšila se moje dávná kamarádka Vanda.

Je pravda, že od chvíle, kdy se ve firmě před patnácti lety stala top manažerkou, rozpočítávala svůj pracovní den na minuty a otázku na volný čas považovala téměř za urážku. Žádný totiž neměla.

Občas sice stihla zavolat, když se přesouvala z jednoho jednání na druhé, ale na nějaké delší holčičí řeči nebo na společnou kávu jsme prázdnou kolonku v jejím nabitém diáři už hezkých pár let nenašly. Jedinou výjimkou byl vždycky předvánoční punč na budějovickém náměstí. To odpoledne kupovávala dárky pro rodinu. Takže když jsme si vloni zavolaly a pak podupávaly s horkým kelímkem v dlani, plány doslova přetékala.

Na náměstí opět vyrostly stánky pro vánoční trh a my se pořád nějak míjíme. Jednou je na kurzu v Praze, jindy právě vybaluje kufry z wellnesového pobytu v lázních nebo je zase balí, aby se vydala na druhý konec republiky meditovat. Nebo hlídá vnučku. Její diář je opět nabitý.

„Holka, já ti vůbec nestíhám, promiň. Ale na punči se určitě potkáme,“ ubezpečovala se při telefonátu před týdnem. Doufám, že ano, protože i já často, i když už jsem také vlastně v důchodu, hledám volný termín.

To zase naprosto nechápe jedna moje o dost mladší kamarádka. „Já kdybych už nemusela chodit do práce, tak bych si každý den užívala toho nádherného pocitu, že nic nemusím. Víš, co já mám nepřečtených knížek?“ posteskla si.

Ano, plány na důchodové lenošení jsem mívávala také. Nakonec jsem ráda, že se mi diář pořád plní. Akcemi, výlety se známými nebo potkáváním se se zajímavými lidmi. Vím, že na tvrzení mé známé psycholožky, že letící kámen se mechem neobalí, je velký kus pravdy.

S kamarádkou Vandou si přece zase poklábosíme na vánočním punči a naplánujeme nějakou společnou akci. Ale vůbec se nebudeme zlobit, když to náhodou nevyjde. Prostě berme ten důchodový věk jako skvělou příležitost stihnout všechno, na co nám předtím nezbýval čas. A využijme toho, dokud nám totiž ještě nějaký čas běží. Myslím tedy ten životní.


MIRKA NEZVALOVÁ
Novinářka, pro Český rozhlas České Budějovice připravuje už dlouhá léta pořad Dámská jízda.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.