Minipivovary se po dvou letech koronavirových opatření těší na letní sezónu

20. červen 2022 15:42

Zdražování energií a obavy o dodávky plynu se nevyhýbají ani provozovatelům minipivovarů. Přesto se po dvou letech restrikcí spojených s koronavirem těší na letní sezónu. Jako například minipivovar Čejetice na Strakonicku.

Čejetický pivovar otevřel v roce 2020, těsně předtím, než v Čechách začaly platit opatření spojená s pandemií koronaviru.

„Takže to nebylo úplně jednoduché a máme naději, že v letošním roce výstav minimálně o padesát procent zvedneme a těšíme se na to, že nám v jižních Čechách začíná turistická sezóna. Máme tady spoustu vodáků, cyklistů, rodin s dětmi a hlavně spoustu pivních turistů, kteří náš pivovar navštěvují,” popisuje majitel pivovaru David Velek.

Ještě letos by se malého rodinného pivovaru nemělo výrazněji dotknout ani zdražování energií.

„Ceny elektrické energie jsme zafixovali, takže ještě do konce roku je fixované máme. Smluvně máme zajištěné i ceny chmele a sladu. A co nás čeká v dalších letech, to opravdu nejsme schopni předpovědět.“

Pivovar Březí Koza z Vlachova Březí na Prachaticku využívá k vaření piva plyn. A s ním je spojená jediná obava, kterou má aktuálně jeden z majitelů Radek Arnošt.

„Vznikli jsme v roce 2019, covid pro nás byl v zásadě spíš pomoc, takže my to vnímáme dobře. Teď nás možná trápí jen nejistota, jestli bude plyn. My, když nemáme plyn, tak nevaříme,“ říká mimo jiné Radek Arnošt.

Pozitivní pohled na nadcházející sezónu má i Michal Voldřich, prezident českomoravského svazu minipivovarů:

„Jediné obavy, které jsou asi všude, jsou jak to bude po sezóně s energiemi. Zda budou dále proudit dodávky plynu. Ale doufáme, že po těch dvou letech omezení v pandemii, se dostaneme konečně do hezkého léta.“

Minipivovarů s produkcí do 10 tisíc hektolitrů ročně v Čechách postupem let přibývá, aktuálně jich je kolem pěti set. Například pivovar Čejetice loni vyrobil 11 tisíc litrů piva. 

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online.

Minipivovary se po dvou letech koronavirových opatření těší na letní sezónu, náladu jim zatím výrazněji nekazí ani zdražování energií
Spustit audio