Maximum starého doplněné moderním. Javornická palírna získala i architektonickou cenu

28. listopad 2021

Nenápadný objekt javornické palírny nedaleko Dubu u Prachatic při bližším ohledání vyrazí dech. Moderní architektura, která dokonale zapadá do klasické jihočeské vesnice, se může stát cílem podzimního výletu.

Javornickou palírnu upravili a ducha jí vdechli manželé Voverkovi. „My máme stavení hned naproti. Když se tento objekt ještě před rekonstrukcí dostal na trh, nechtěli jsme, aby nám tu vyrostlo něco, co bychom třeba neradi viděli. Tak nás napadlo, že ho koupíme a zachováme to, k čemu dříve sloužil,“ vysvětluje David Voverka.

V Javornické palírně 2

V objektu proto zachovali hostinec, ale chtěli přidat ještě něco navíc. „Hostinec nemůže v obci fungovat sám o sobě, takže tady máme palírnu s obchůdkem a také taneční sál, kde se mohou konat akce,“ ukazuje.

Vše vzniklo během citlivé rekonstrukce. Pražský ateliér ADR získal za realizaci stavby Českou cenu za architekturu v roce 2017. „Měli jsme s manželkou představu, že chceme využít maximum starých prvků, ale nebránit se moderní architektuře, která by to stavení měla doplnit. Například objekt palírny se stavěl jako novostavba,“ říká David Voverka.

„Většina zpracovatelské práce s ovocem se odehrává venku. Na dlážděný dvůr navazuje kvasírna, která je novostavbou stejně jako palírna. Palírna vznikla v půdorysu objektu, který tu kdysi stál a na katastru jsme ho ještě viděli zakreslený,“ dodává majitel.

Rodinný lihovar v malé obci Javornice nedaleko Dubu u Prachatic můžete navštívit prostřednictvím kulturního magazínu Kavárna. Dále pořad představuje audioknižní podobu románu Karin Lednické Šikmý kostel a knihu povídek Zdeňka Svěráka.

Spustit audio

Související