Máslo nebo margarín? Podle výživového poradce nejlépe od každého trochu

12. březen 2016

Snad každý z nás už přemýšlel, jestli je lepší namazat si na chleba máslo nebo margarín. Pokud však člověk nemá hlubší informace z oblasti výživy, je velmi těžké se rozhodnout. Ani odborníci nejsou v názorech jednotní. Při volbě tuku vždy záleží na množství a na tom, k čemu ho chcete použít.

Máslo řadíme mezi tradiční tuky, které mají dlouhá léta nezastupitelné místo ve výživě. Jde o dobrý zdroj vitaminů rozpustných v tucích, selenu a jódu. Dále obsahuje mastné kyseliny, kterým je přičítán antikancerogenní a antibakteriální účinek. Obsahuje také prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Jako nevýhoda másla se často uvádí vysoký obsah cholesterolu, který je dáván do souvislosti s možným výskytem aterosklerózy. Z tohoto důvodu se začaly preferovat tuky s nižším obsahem nasycených mastných kyselin v domnění, že dojde ke snížení počtu onemocnění srdce a cév. Tato hypotéza však nebyla dostatečně vědecky podložena.

Margaríny jsou vlastně ztužené tuky, které mají oproti máslu výhodu v tom, že se dají dobře roztírat hned po vytažení z lednice. Je to právě díky procesu ztužování. Margarín na rozdíl od másla neobsahuje cholesterol a má méně nasycených mastných kyselin a více nenasycených mastných kyselin, což z něj dělá na první pohled „zdravější“ variantu.

Na druhou stranu, dříve byly margaríny zatracovány především kvůli vyššímu obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které jsou pro organismus škodlivé. V dnešní době ale technologie výroby margarínů pokročila a obsah těchto kyselin je mnohem nižší.

Máslo i margarín mají tedy své výhody i nevýhody. Obecně lze doporučit: máslo není potřeba vyřazovat z našeho jídelníčku a margarín by měl sloužit pouze jako případný doplněk k máslu.

NÁVOD NA ZDRAVÍ – ve formě i po padesátce. Pořad Márii Pfeiferové, Davida Kimmera a Lukáše Martinka. Všechny díly najdete ZDE.


Lukáš Martinek a David Kimmer působí v Centru prevence civilizačních chorob Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.Jejich výživové, pohybové a zdravotní poradenství tu můžete využít i vy.
Nerudova 53a, České Budějovice
pevná linka 389 037 845 – pouze v době ordinačních hodin
e-mail pro objednávky: centrumprevence@zsf.jcu.cz

autoři: David Kimmer‎ , Centrum prevence civilizačních chorob
Spustit audio