Marihuana ničí spermie. Mužskou plodnost snižuje i alkohol a nadváha

15. únor 2017

Mužská plodnost rapidně klesá. Je tedy potřeba proti tomu něco dělat – abychom si jednou měli s kým hrát. To je motto kampaně Nestřílím slepýma, kterou rozjeli písecká gynekoložka Dana Preslová a přednosta Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Pohanka.

Přestože schopnost oplodnit ženu klesá především s věkem, roli hrají i další okolnosti. Muž vyprodukuje miliardy spermií a k oplodnění stačí jedna jediná, přesto poškození zárodečného epitelu může být vlivem alkoholu, kouření nebo drog tak silné, že muž nevyprodukuje ani jedinou zdravou spermii.

„Velký vliv má například marihuana,“ říká Dana Preslová. „THC je rozpustné v tucích a spolu s nimi se dostává do nadvarlat, kde spermie dozrávají. Už po první cigaretě marihuany je koncentrace THC v nadvarleti osmkrát vyšší, u pravidelného uživatele může jít až o 800krát vyšší koncentraci. A to jsou skutečnosti, které se neřeší a o kterých se neví,“ zdůrazňuje.

Diví se, proč jim to nikdo neřekl včas

Michal Pohanka doplňuje zkušenost z vlastní praxe, kam přicházejí neplodní mladí muži: „Nejhorší je, když si žiju svůj život a najednou jsem nemile překvapen a divím se, proč mi nikdo nic neřekl včas.“

I klasické cigarety znamenají velké riziko pro zdravé spermie. „28 procent naší populace kouří dvacet cigaret denně. U mužů to znamená, že kadmium, těžké kovy, nikotin, polonium i aromatické nenasycené uhlovodíky ničí epitel, ze kterého se spermie vyvíjejí. Tím se snižuje jejich počet, mění se tvar, snižuje se pohyblivost. A jestliže člověk kouří roky, o to je vliv silnější,“ uvádí Dana Preslová.

Po třicítce jsou ženy plodné už jen z dvaceti procent. Odkládat početí se tedy nevyplatí

02751508.jpeg

Před trendem mateřství kolem čtyřicátého roku věku varovala v pořadu Zdravíčko gynekoložka Dana Preslová. Plodnost žen totiž s věkem rapidně klesá, už krátce po třicítce se snižuje na dvacet procent. „Ženy jsou proti mužům v nevýhodě,“ dodává lékařka tím, že muži zaznamenávají výrazný úbytek schopnosti plodit až kolem padesátky.

Pravidelné kouření vede k téměř třicetiprocentnímu snížení plodnosti během tří let, při delším užívání jde až o 56 procent. Svou roli hraje i kouření partnerky - thiokyanát, který je součástí cigaret, se vylučuje do pochvy a tam zabíjí spermie.

Alkohol v malém množství chuť k sexu povzbudí, ale nic se nesmí přehánět. „Jestliže muž vypije více než čtyři piva denně, už to spermiogram u poloviny uživatelů výrazně ovlivní,“ vysvětluje Dana Preslová. Podle ní nastává mimo jiné porucha vstřebávání stopových prvků, například zinku, a nemáme-li ho dostatek, nemohou se spermie dobře vyvíjet. Zvyšuje se hladina ženského hormonu estrogenu, snižuje se testosteron - mužský hormon. Plodnost muže logicky klesá.

K vyčištění jsou potřeba alespoň tři měsíce

K základnímu „vyčištění“ potřebuje muž alespoň tři měsíce abstinence. To je doba, po kterou se spermie vyvíjí. Dobré je také dodat tělu zinek, selen, vitamíny B6 a B9, žít zdravě, sportovat.

To se týká i obézních mužů, protože také oni mohou mít potíže s plodností. Každých deset kilogramů nad normu totiž znamená pokles plodnosti o deset procent. „I u muže s nadváhou stoupá produkce ženského hormonu estrogenu, projeví se to navenek růstem prsou a bříška. To už je signál možných problémů. Stačí na sobě ovšem začít pracovat,“ říká Dana Preslová.

Závodní cyklistika

Co se sportu týče, jsou tady ale podle Michala Pohanky i rizika. „Intenzivní sport, zvlášť cyklistika a kontaktní sporty, může mužskou plodnost negativně ovlivnit. Roli tu hraje možnost úrazu, ale i přílišné zahřívání intimních partií. Spermie potřebují ke svému dozrávání o dva stupně nižší teplotu, než je ta tělesná. Takže například jízda na kole v kombinaci s nevhodným prádlem, se saunou, kterou si muž dopřeje po sportovním výkonu, a s vyhřívanou sedačkou v autě, kam si potom sedne, mohou ze zdravého sportovce učinit neplodného muže. Jakmile tyto nešvary ze svého života odstraní, stane se z něj jako zázrakem opět muž plodný. Takže toto je jedna z prvních věcí, kterou se svými pacienty probírám,“ říká.

Muž si dnes může svou plodnost zkontrolovat sám v soukromí. Nově je k dispozici spermtest, který lze koupit v lékárně či po internetu a jehož domácí aplikace je tak jednoduchá jako těhotenský test pro ženu. „Není na co čekat,“ varuje Michal Pohanka.

Spustit audio