Marek Epstein: Seniorský balet. Povídka o pánské jízdě, na které ale už moc veselo není

4. září 2022

Nejmladšímu je okolo šedesáti, nejstaršímu možná osmdesát – parta chlapů absolvuje další společnou cyklovyjížďku v okolí Prahy, během níž tak trošku bilancují své životy. Spíš současné a budoucí, než ty minulé. Ale už to nějak není ono…

Čte: Hanuš Bor
Napsal: Marek Epstein
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 3. 1. 2020
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Je to pánská jízda, ale veselo na ní už moc není… Je to jiné než v dobách, kdy byli ještě lidmi a nikoli seniory…

Povídku Seniorský balet napsal Marek Epstein. Vyšla v povídkovém souboru Žít jako single, do něhož dále přispěli například Petra Soukupová, Hana Lasicová, Miloš Urban nebo Emil Hakl. Vydalo nakladatelství Listen v roce 2019.

Marek Epstein (1975) je český scenárista, spisovatel, dramaturg, příležitostný herec a režisér. Jako scenárista je podepsán pod řadou úspěšných filmů – Anděl Páně 2, Šarlatán, Ve stínu, ROMing nebo Václav. Režisér Tomáš Mašín momentálně podle jeho scénáře natáčí film o bratrech Mašínech.

Marek Epstein

V roce 2007 vydal Marek Epstein svoji literární prvotinu, novelu Ohybač křížů. V roce 2018 vyšel román Dravec. Na kontě má i dvě povídkové knížky – v roce 2014 vyšel soubor s názvem Ocucanej konec a v letošním roce sbírka Nerez. Jeho povídky najdeme i v několika tematických antologiích, které pravidelně vydává nakladatelství Listen.

Kdyby si Marek Epstein měl vybrat, jestli být dobrým spisovatelem, nebo dobrým scenáristou, volil by prý raději to první, jak prozradil v jednom rozhovoru. Jako spisovatel je blíž tomu, co chtěl skutečně říci, než jako – byť dobrý – scenárista, do jehož práce zasahuje ještě dalších x lidí a proměnných veličin.

Spustit audio

Související