Madeta přesouvá další závod do Plané nad Lužnicí, ruší sýrárnu v Řípci

15. únor 2017 08:52

V areálu Madety v Plané nad Lužnicí vzniká nová sýrárna za 150 miliónů korun. Mlékárenský podnik stěhuje výrobu, plátkovnu i tavírnu některých sýrů ze závodu v Řípci na Táborsku.

Počet pracovních míst v nové sýrárně se nezmění, Madeta nebude propouštět žádné zaměstnance.

„V současné době instalujeme dvě výrobní linky. Jedna je na plátkování sýrů, které následně balíme do fólie a celou linku ukončujeme kartonáží a robotickou paletizací. Druhá linka bude na výrobu výsečí,“ vysvětluje v nové hale ředitel závodu v Plané David Fajfr.

S těžkou prací pomohou stroje. „Vzhledem k tomu, že je velmi těžké sehnat lidi do dělnických profesí, všechny manuální práce, kterou jsou i fyzicky náročné, by tady měly nahradit stroje. Sýry zde vyrobíme a budeme je hned plátkovat a porcovat,“ dodává ředitel.

Sníží se tak náklady a zvýší výrobní kapacita o sto procent. Nová plátkovací linka dokáže připravit sto stogramových balíčků sýra za minutu.

Společnost Madeta investuje do závodu v Plané nad Lužnicí přibližně 150 milionů korun. To ale nejsou jediné letošní investice. „Další poputují do našich dalších závodů, do obnovy technologií, nákupu nových technologií a dalších záležitostí, které souvisejí s provozem mlékárny,“ dodává mluvčí Madety Marta Faktorová.

Zkušební provoz nové linky začne na přelomu března a dubna. Kompletní provoz i s novou halou pro tavení sýrů začne v Plané nad Lužnicí fungovat v prvním kvartálu příštího roku.

Spustit audio