Louis Armstrong byl nejstarším interpretem na čele americké hitparády

1. srpen 2021

Z převažujících, byť ne jistých údajů o datu narození neobyčejné osobnosti světové hudební zábavy vychází toto vydání pořadu Světla ramp. Představuje muže širokoústého úsměvu a burácivého hlasu, vynikajícího černošského trumpetistu a zpěváka Louise Armstronga.

Sám nevěděl, kdy přesně se narodil. Dříve se uváděl 4. červenec roku 1900. Den nezávislosti Spojených států amerických se někdy používal jako datum narození dětí, které neměly rodný list. V pozdější době hudební historici přišli se 4. srpnem roku 1901, ovšem i to berme s ručením omezeným.

Není ale zas tak důležité, zda Louis Daniel Armstrong přišel na svět přesně před 120 roky, nebo o něco dříve či později. Mnohem podstatnější je, že po něm zbyla spousta skvělé muziky a krásných písniček, z nichž mnohé v jeho pozdějším věku mířily i do pop music.

V pořadu Světla ramp je zaostřena pozornost na Louise Armstronga jako hvězdu pop music, jejíž brány překročil už na sklonku 40. let minulého století. Třeba Borůvkovým kopcem, Blueberry Hill, písničkou, která vznikla už v roce 1940 a kterou pak proslavila další neworleanská legenda Fats Domino.

Prvotřídního hitu se muž přezdívaný Big Satchmo poprvé dočkal na jaře roku 1964, kdy se až na nejvyšší místo amerického žebříčku dostala v jeho podání titulní skladba jednoho z nejslavnějších muzikálů všech dob, Hello Dolly Jerryho Hermana a libretisty Michaela Stewarta.

Čtěte také

Muzikál Hello Dolly měl premiéru v lednu 1964 na Broadway v St. James Theatre. V hlavní roli Dolly zářila Carol Channing. Byl to strhující úspěch a doprovodil jej i mohutný hit Big Satchma Louise Armstronga. Je zajímavé, že sám však k této písničce příliš příznivý vztah neměl, i když se díky němu stal nejstarším interpretem na čele amerického hitového žebříčku.

Ještě úctyhodnější husarský kousek se Satchmovi zdařil o čtyři roky později, kdy s velebně působící písničkou What A Wonderful World ovládl tentokrát britskou hitparádu ve zcela jiném hudebním obklopení... Jeho zpívání o nádherném světě se setkalo se situací přesně opačného charakteru. V té době se svět kromě různých politických a sociálních konfliktů musel vyrovnávat s válkou Američanů ve Vietnamu. Armstrongův song byl tedy mírovou a humanismem prodchnutou výzvou svého druhu.

Život nezapomenutelného Louise Armstronga, který před 56 roky devětkrát koncertoval v pražské Lucerně se svými All-Stars, se uzavřel 6. července 1971 následkem infarktu myokardu.

Kromě jiných poct, v rodném New Orleans na jeho počest pojmenovali rozsáhlý městský park a má také svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

„Máme všechnu lásku na světě. Nic víc nepotřebujeme.“ To jsou slova z písničky Velkého Satchma Louise Armstronga We Have All The Time In The World z bondovky V tajných službách jejího veličenstva z roku 1969, která bude v pořadu tečkou za popmuzikální vzpomínkou na Louise Armstronga.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.