Literární matiné 9. 8. 2009

9. srpen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Jaroslav Hašek: Veselé povídky
Výběr z Haškovy povídkové tvorby přináší úsměvné prózy klasika naší humoristické literatury. Knihu doprovázejí obrázky Josefa Lady.







Jaroslav Hašek: Veselé povídky

Ellena Datlowová: Doteky záhrobí
Strašidelné příběhy do této knihy napsali na žádost E. Datlowové její oblíbení autoři - mezi jinými například i K. Linková. Jde o dosud nevydané historky, které byste neměli číst před spaním!






Ellena Datlowová: Doteky záhrobí

NÁŠ TIP:

Knihu Stiega Larssona Muži, kteří nenávidí ženy jsem otevírala trochu s nedůvěrou, přestože jde o světový bestseller. Odrazovalo mě 536 stran této mohutné knížky a ještě něco: mám totiž ve zvyku každou knihou nejdříve zalistovat a kousek si přečíst, než se do ní pustím definitivně. A tady jsem narazila hned napoprvé na dosti naturalistickou scénu sexuálního násilí, popravdě trochu odpudivou. Naštěstí jich v knize už moc není, příběh zmizelé Harriet je napínavý a dvojice hlavních pátračů nesourodá a zábavná. Českého čtenáře může kromě klasické detektivní zápletky potěšit i paralelní příběh zlotřilého průmyslníka, který napálí investigativního novináře: vida, i ve Švédsku mají nečestné podnikatele, propojené temnými sítěmi s kdekým. Larsson je zřejmě velmi pilný spisovatel, protože kniha Muži, kteří nenávidí ženy je jen prvním dílem rozsáhlé trilogie Milénium. V překladu Azity Haidarové ji vydalo nakladatelství Host.

Stieg Larsson: Muži, kteří nenávidí ženy

NÁŠ HOST:

Jiřina Psíková představuje knihu z edice Zmizelé Čechy nakladatelství Paseka, která se jmenuje Třeboň.

Jiřina Psíková: Třeboň






SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Vlasta Javořická. (44 správných odpovědí)

Výherci: J. Dvořáková, J. Havlová, V. Fantlová, M. Lom, A. Macková, H. Štědroňská.

Nová otázka: 4. srpna roku 1859 se narodil norský spisovatel, který sice vytvořil vynikající literární dílo, ale také byl po druhé světové válce souzen za spolupráci s německými okupanty. O tom, jaké následky to pro něj mělo, si můžeme přečíst v jeho autobiografii nazvané Po zarostlých stezkách. Ptáme se vás dnes, jak se tento autor jmenuje, a pozor, za kterou knihu dostal v roce 1920 Nobelovu cenu za literaturu? Odpověď tentokrát můžete zasílat až do 20. srpna.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio