Literární matiné 8. 2. 2009

8. únor 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Witold Gombrowicz: Posedlí
V překladu Heleny Stachové se k českým čtenářům dostává rané dílo světově proslulého spisovatele - jeho černý román plný napětí.







Witold Gombrowicz: Posedlí

Iva Hercíková: Dám si to ještě jednou aneb Indolúna
Poslední román autorky vznikl po jejím návratu z nemocnice. Přestože Iva Hercíková bojovala s následky těžké nemoci, není to kniha smutná.







Iva Hercíková: Dám si to ještě jednou aneb Indolúna

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Pavel Juřík, který, ač je občanským povoláním ekonom, má velmi rád historii. Představí nám svou novou knihu Jihočeské dominium.

Pavel Juřík: Jihočeské dominium




RECENZE Karly Ladwigové:

Bruce Marshall: Smuteční svíce pro Paříž

Anglický spisovatel skotského původu se narodil na sklonku 19. století a žil do roku 1987. Jeho romány charakterizuje čtivost a laskavá shovívavost k lidem. Většina z nich je prodchnuta žitým křesťanstvím, často ve spojení s palčivým politickým a společenským děním. Nejznámějším Marshallovým dílem přeloženým do češtiny je román Plná slávy, vydaný v nakladatelství Vyšehrad roku 1948 s reedicí 1969 a dvojím vydáním po roce 1989. Dalšími českými překlady jsou romány Starý voják neumírá a Dělníci na vinici, které odrážejí autorovy zkušenosti z obou světových válek. Do doby, kdy se schyluje k té druhé, je zasazen děj knihy Smuteční svíce pro Paříž, vydané loni v Karmelitánském nakladatelství. Hlavním hrdinou je tu špatně placený účetní velké společnosti průmyslových podniků, jeho energická dcera Odetta a parta jejich přátel: zmrzačený a zatrpklý válečný veterán Bacqueroët, věčně nabroušený Chanu, optimista Latérade a nadšený revolucionář Verneuile. Ti všichni spolu prožívají blížící se katastrofu francouzského národa. Rozezlení na podvodné podnikatele falšující výnosy a daně, chytají se každého stébla naděje, doufají v obrannou Maginotovu linii, spoléhají na spojenectví s Anglií a propadají euforii i dojetí nad projevy státníků s maršálem Pétainem v čele. Je však vyhlášena mobilizace a děj dostává dramatický spád. Každý tu náhle stojí sám, uzavřený do svého nitra a uznávající pouze vlastní názor. Rozpomínají se sice v nouzi na pomoc boží, ale i ta jako by nefungovala. Mezitím německý nepřítel ustupuje vpřed a spojenci postupují vzad. Děj dramaticky vrcholí a autor uzavírá své vyprávění v den největší hanby Francie - obsazené německou armádou.
Marshallova kniha je tradičně dobrým románem, vystihujícím atmosféru tehdejší doby autentickým záznamem událostí, situace na frontě, útěku obyvatel Paříže před nepřítelem. Věrohodně líčí i jejich psychický zmatek, dezorientaci a bezmocnost. Nebyli schopni čelit úpadku společnosti ani zabránit bezohlednosti kořistníků, jimž záchrana člověka, natož národa v ožehavé situaci byla zcela lhostejná. Na druhé straně ovšem román odhaluje zjevnou občanskou pasivitu, ukazující na fakt, že vítězství i porážky nelze svádět pouze na diktát mocných; nesou za ně odpovědnost i skutky a chování řadových občanů.
Kniha je napsaná s přehledem i smyslem pro realitu a stejně dobře přeložená Jiřím Pospíchalem. Zaujme čtenáře především jako cenné svědectví o Francii zatažené do války stejně jako ostatní národy, které ustoupily tehdejšímu mnichovskému diktátu násilí.

Bruce Marshall: Smuteční svíce pro Paříž

SOUTĚŽ:

Nová otázka: Příběh, který líčí jeden slavný německý román, má reálné kořeny. Kdo je neznámý chlapec, který se z ničeho nic objevil před branami Norimberka, neumí mluvit a nikdo netuší, kde až doposud žil? Co s podivným nalezencem? Jde snad skutečně o legitimního potomka významného šlechtického rodu, který musel kvůli intrikám vedlejší rodové větve zmizet ze světa? A co s ním, kdo se ho ujme a kdo jej ochrání? Chlapcovo jméno je zároveň titulem románu, který napsal významný německý autor Jakob Wassermann - což už je nápověda více než dostačující. Pokud jste tento příběh nečetli, vřele ho doporučujeme.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio