Literární matiné

19. únor 2012

Tipy na knížky Tany Frenchové Na věrnosti a Miroslava Náplavy a Petra Horkého Albánie – kráska se špatnou pověstí; historik a archivář Daniel Kovář představuje velkou knihu Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka; recenze knihy Johna P. Gallaghera Šarlatový a černý; tradiční soutěž.









KNIŽNÍ TIPY:

Tana Frenchová: Na věrnosti
Román Na věrnosti slibuje psychologickou detektivku, což je rozhodně dobré spojení. Napsala ho Američanka Tana Frenchová a v Česku ho vydalo Argo v překladu Petra Pálenského. Na věrnosti se jmenuje ulička, kde má hlavní hrdina knihy schůzku se svou dívkou, aby začali společný život. Dívka však na schůzku nepřijde a trvá mnoho let, než se dozvíme, proč - osudová událost však změní život jejího přítele navždycky.

Tana Frenchová: Na věrnosti








Miroslav Náplava, Petr Horký: Albánie – kráska se špatnou pověstí
Známá cestovatelská a autorská dvojice Miroslav Náplava a Petr Horký vydává knihu o Albánii. O téhle zemi toho stále moc nevíme a málokdo ji osobně poznal. Albánie – kráska se špatnou pověstí je docela výstižný název. Krevní msta, mafie - není divu, že se běžný turista do Albánie nehrne. Jak ale autoři tvrdí, návštěvník odjinud je tu přijímán jako vzácný host. Zároveň s knihou vznikal i dokumentární film. Vydává Jota.

Miroslav Náplava, Petr Horký: Albánie – kráska se špatnou pověstí









NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je tentokrát historik a archivář Daniel Kovář, který představí svou velkou knihu Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka. Panskými sídly v této oblasti se zabývá už léta.

Daniel Kovář: Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka








RECENZE Karly Ladwigové:

John P. Gallagher: Šarlatový a černý
Tak jako Češi nikdy nezapomenou na sira Nicholase Wintona, zachránce 669 dětí z okupovaného Československa, zůstane v paměti Italů „vatikánský Červený bedrník“ – Mons. O´Flaherty, jemuž vděčí za život stovky Židů a válečných zajatců z celé Evropy. (Připomeňme, že Červený bedrník byl známý hrdina, který za Velké francouzské revoluce zachránil mnoho lidí před gilotinou.) O tom vatikánskému pojednává nejen kniha Šarlatový a černý, ale i slavný film, který byl podle ní natočen; hlavního hrdinu v něm ztvárnil neméně slavný herec Gregory Peck.
Hugh O´Flaherty, narozený v Irsku, byl nadšeným sportovcem, ale od dětství věděl, že jeho povoláním bude kněžská služba. Po vysvěcení působil v diplomatických službách v Egyptě, na Haiti, ale i v předmnichovské Praze.
Jako legát Svatého stolce se pohyboval v diplomatických i šlechtických kruzích a tyto konexe mu po okupaci Říma umožnily založit Radu na záchranu Židů a zajatců spojeneckých armád. Věčné město se v r. 1943 dostalo pod velení obávaného plukovníka SS Herberta Kapplera, který začal deportovat italské Židy do Osvětimi. Mons. O´Flaherty zapojil do záchranných akcí řeholníky, hierarchii, rodiny antifašistů i dobrovolníky různých národností. Bylo třeba zajistit úkryty, padělané doklady, potraviny, ošacení – a na všechno sehnat peníze. Charismatický monsignore organizuje záchranu vynalézavě a pohotově, často s improvizací v situacích riskantních i zdánlivě bezvýchodných.
Autor John P. Gallagher, který pracoval na knize 9 let a s Mons. O´Flahertym se setkal, poskytuje čtenáři barvitou fresku oscilující mezi precizní literaturou faktu a detektivním žánrem. Jeho hrdinové riskují ve stínu hákového kříže vlastní život pro bezpečí druhých. V odvěkém střetu altruismu se zlem, v tomto případě s nacistickým velitelem Kapplerem, vítězí jednoznačně monsignore v šarlatu. A to nejen proto, že unikl jeho nastraženým léčkám, ale že se mu po letech podařilo vězněného válečného zločince obrátit v kajícníka. Za své hrdinské činy byl Hugh O´Flaherty v mnoha zemích vyznamenán.
Kniha Šarlatový a černý (vydaná v roce 2011 v Karmelitánském nakladatelství v překladu Alžběty Nekulové) podává českému čtenáři dosud neznámé informace, prezentované s mistrnou sugestivností a v přesně sevřené formě. Její výrazná obálka ve stylu komiksu nemusí právě všechny okouzlit, ale ti, kteří se rádi ponoří do dobrodružství, a navíc prožitého ve skutečnosti, si v knize přijdou na své a najdou v ní zalíbení.

John P. Gallagher: Šarlatový a černý

SOUTĚŽ:

Nová otázka (opakujeme soutěžní otázku z minulého týdne): 18. února oslavil 80. narozeniny režisér Miloš Forman. Ptáme se na autora a název knihy, podle níž byl natočen jeden z nejlepších Formanových filmů Přelet nad kukaččím hnízdem. Tenhle film vznikl až ve Formanově americkém exilu a dostal spoustu cen. Měl literární předlohu, ptáme se na autora i název knihy.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio