Literární matiné

29. leden 2012

Tipy na knížky Helle Helle Na dně a Umberta Eca Od stromu k labyrintu; Dagmar Blümlová představuje knihu Evropan Václav Tille; recenze knihy Jiřího Stránského Tóny a tradiční soutěž.











KNIŽNÍ TIPY:

Helle Helle: Na dně
Malá brožovaná knížka, jejíž hrdinkou je dvaačtyřicetiletá spisovatelka v lítostivém rozpoložení , která hledá, kde by si poplakala. Místo toho jí osud nabídne velmi zvláštní setkání… Knihu přední dánské prozaičky přeložila Helena Březinová.

02545652.jpeg













Umberto Eco: Od stromu k labyrintu
Rozsáhlé dílo věnované znakům a interpretaci – nesnadné čtení, vyžadující alespoň základní odbornou erudici.

Umberto Eco: Od stromu k labyrintu















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je českobudějovická autorka Dagmar Blümlová, která vydala knihu Evropan Václav Tille. Táborský rodák je znám také pod jménem Václav Říha, což je umělecký pseudonym, pod nímž psal pohádky.

Dagmar Blümlová: Evropan Václav Tille






RECENZE Karly Ladwigové:

Jiří Stránský: Tóny
Známý český prozaik, dramatik a scenárista J. Stránský oslavil v loňském roce významné jubileum a k této příležitosti mu nakladatelství Hejkal vydalo novelu Tóny. Bývalý vězeň komunistického režimu vydal v témž nakladatelství i románovou ságu Zdivočelá země (později dostala televizní podobu), pak Aukci, sbírku povídek Štěstí a další. Jeho rozsáhlé dílo však zahrnuje i sbírku básní Za plotem, několik knih pro děti, novelu Stařec a smrt a generační román Oblouk (2009). J. Stránský byl mnoho let prezidentem Českého centra Mezinárodního PEN klubu a v roce 2006 získal prestižní literární Cenu Karla Čapka za úsilí o zachování historické paměti, obranu demokratických hodnot a čapkovský apel na osobní svědomí.
Novelu Tóny napsal osmdesátiletý autor k poctě své nedávno zemřelé manželky Jitky Stránské. Je utkaná ze vzpomínek, s více či méně skrytými autobiografickými prvky, a je rozhovorem mladé klavíristky Báry s dědečkem, slavným skladatelem. Při jejich společné práci na zhudebnění textu jeho přítele a bývalého spoluvězně (ve skutečnosti novelu Rozhovor napsal sám Stránský) se vnučka snaží přijít na kloub tajemným rodinným záležitostem. Ačkoli se o nich v rodině skoro nikdy nemluvilo, bytostně se dotýkají jak dědečka Honzy, tak babičky Jitky. Láska, kterou ti dva k sobě i k vnučce chovají, je katalyzátorem poznenáhlu odkrývajícím minulost a směřujícím ke katarzi a odpuštění sobě i druhým. Hluboký citový vztah ke skvělé životní partnerce a k milované vnučce je autorovi, a tím i jeho protagonistovi určujícím faktorem. Pomáhá mu přenést se v retrospektivě přes dramatické životní zvraty, tříbí a zmírňuje chvíle utrpení.
A v popředí všeho je vždy skrytě rozhodující vliv moudré a diskrétní manželky Jitky. Vztahy, s nimiž se v knize setkáváme jsou výjimečné, ideální, leč také budící pochybnost, že zidealizované.
Krátké pasáže textu, volně členěné a navazující bez závislosti na časové rovině jsou psány v hovorovém jazyce, u mladé pianistky proloženém módními výrazy teenagerů. Novela je zarámována do mystiky tónů, klasika se jí prodírá a inspiruje modernu, v níž je hudební útvar koncipován. To vše korunuje zaoceánský úspěch a patřičný happyend. Téma s tak silným citovým nábojem se ovšem nevyhne úskalí sentimentality a pár takových míst v knize bohužel najdeme. Bez ohledu na to si ale tajemné i dojemné Tóny přečteme s chutí. Máme před sebou opět jedno ze svědectví nelehké doby, kterou si autor beze zbytku prožil na vlastní kůži. Potřeba citu je jejím protipólem, a proto je dobré knihu jako takovou brát.

Jiří Stránský: Tóny

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: detektiv Kalle /Blomkvist/ - 81 správných odpovědí.

Výherci knih, které poskytlo nakladatelství Dybbuk: J. Crhanová, A. Čapková, V. Hořejší, Z. Jelínek, V. Lencová, L. Voldán.

Nová otázka: 2. února před 130 roky se narodil irský spisovatel James Joyce: Jak se jmenuje jeho nejslavnější dílo, vydané v roce 1922?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio