Literární matiné 6. února 2011

6. únor 2011

Augusto Cury: Prodavač snů Autor je nejen spisovatel, ale i psychiatr. Snad i proto je tato kniha citlivou sondou do životních pocitů obyčejných lidí.



















Reinhold Messner: Západní stěna
Napínavý příběh jednoho nebezpečného výstupu z pera slavného horolezce a spisovatele.

Reinhold Messner: Západní stěna


















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je filmový historik a autor několik knih Boris Jachnin; řeč bude nejen o jeho nejnovější pohádkové knížce.

Boris Jachnin: Dědečku, nezlob se! - opravené pohádky













RECENZE Mileny Lenderové:

Marie Macková: To byla c. k. trafika. Knižnice Dějin a současnosti.
Byť jim v současné době konkurují super- a hypermarkety, trafiky stále hrají nezastupitelnou roli v organizaci prodeje zboží každodenní spotřeby, jímž jsou, navzdory alarmujícím statistikám, tabákové výrobky. Úsloví „dostat trafiku“ se stalo zcela běžnou součástí soudů reflektujících skutečnost a výši výsluh, třebaže už dnes většina občanů neví, jaký byl původní cíl udílení koncesí na prodej tabákových výrobků, jak fungovala v 19. století tabáková režie a tedy kdo mohl „dostat trafiku“.
Nad těmito a četnými dalšími otázkami se zamýšlí pardubická historička Marie Macková ve své publikaci To byla c. k. trafika. V knížce sice nevelké, ale důkladné.
Autorka, kterou k tomuto tématu, spadajícímu jednoznačně do kulturních dějin, přivedl její dlouhodobý zájem o dějiny správy, pročetla veškerou dostupnou literaturu, z větší části německé provenience, která se k dějinám tabáku, obchodu s ním, k dějinám kouření a kuřáků vztahuje. Zmapovala existující archivní fondy – řada z nich obsahovala pouze torzovité informace, takže práce na knize předpokládala náročnou kombinaci metod.
Autorčino zakotvení v dějinách správy a každodennosti c. k. úřednictva nelze přehlédnout – prostupuje všemi šesti kapitolami dávajícími spisu logickou strukturu. Prostřednictvím svých úředníků stát spravoval tabákový monopol, ovlivňoval výrobu tabáku, jeho pěstování, prodej tabákových výrobků, z nichž cigareta byla zprvu jen okrajovým artiklem. Zatímco dnes jsou dýmkové tabáky spíše luxusním zbožím, oslovujícím nevelký okruh znalců, v 19. století byl právě tabák nejdůležitější komoditou. Prodával se jako šňupací, smotaný, speciální dýmkový. Oblíbené doutníky či viržinka byly mladším artiklem, cigarety pak nejmladším. Spolu s nimi se objevil i nový druh tabáku, cigaretový, z kterého si kuřák sám ubalil cigaretu. Kouřilo se hodně a s gustem, jak autorka dokládá pomocí statistických údajů. Pánové kouřili skoro všichni, kouření bylo atributem mužnosti bez ohledu na sociální a profesní postavení.
Není divu, že trafika byla spatření nejen na ulici, ale i v kasárnách, na nádražích, v továrnách, na rekreačních místech. Rovněž trafikant, zpočátku muž, který přišel ve službách státu o schopnost vykonávat své původní povolání a tak se uživit, patřil ke koloritu každé rakousko-uherské lokality 19. století. K spatření byly i trafikantky, vdovy a dospělé siroty bez živitele. Takových osob přibylo vždy po ukončení nějakého válečného konfliktu, kdy mezi trafikanty vzrost počet válečných invalidů a válečných vdov.
Trafika se mohla provozovat i doma - stačilo získat koncesi. Pro pořádek dodejme, že to nebylo pokaždé jednoduché.
Práce Marie Mackové odkrývá zatím neznámou stránku každodenního života. Navzdory poněkud složitému jazyku najde – a už jistě našla – čtenáře nejen z řad odborníků, ale i laických zájemců o dějiny, kuřáků i nekuřáků.

Marie Macková: To byla c. k. trafika. Knižnice Dějin a současnosti.

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Minule jsme nelosovali.

Nová otázka: Máme tu novou soutěžní otázku. Chceme vám připomenout Fjodora Michajloviče Dostojevského, který zemřel před 130 roky, 9. února 1881. Ve kterém díle tohoto ruského klasika vystupuje kníže Myškin? Na odpověď máte čas do pátku 18. února 2011.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio