Literární matiné 4. 10. 2009

4. říjen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Haruki Murakami: Sputnik, má láska
Pokud jste ještě nečetli nic z díla tohoto světoznámého japonského autora, zkuste třeba tuto knihu. Najdete v ní opět milostný příběh, na kterém leží lehký smutek, tajemství, nostalgie a touha.






Haruki Murakami: Sputnik, má láska

Arnošt Lustig, Michaela Kabátová: Láska, tělo a smrt
Dvě povídky, jedna z pera známého českého prozaika, druhá od mladé, dosud neznámé autorky. Obě prózy spojuje téma židovského utrpení za druhé světové války.






Arnošt Lustig, Michaela Kabátová: Láska, tělo a smrt

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je historik Tomáš Sterneck, který zpracoval v obsáhlé publikaci Dějiny rodu Daublebských ze Sternecku, spojených i s jihočeským regionem.

Tomáš Sterneck: Dějiny rodu Daublebských ze Sternecku





NÁŠ TIP:

Významný český neuropatolog František Koukolík býval v minulých letech častým hostem Českého rozhlasu Leonardo. Z jeho příspěvků teď vznikla knížka Jak si lidé hrají?, která zahrnuje 12 kapitol na různá témata: Stárnutí a moudrost, Deprivanti, Absurdita, |Náboženství, Propaganda, Válka a další. Koukolík uvažuje nevšedním způsobem o pojmech jako je poslušnost nebo konformita, seznamuje nás s výsledky vědeckých pokusů, filozofickými názory či závěry sociologů, uvádí příklady z různých koutů světa a cituje literární díla.
S popularizací vědy nemá tento autor žádné potíže, patří v tomto směru naopak k nejzdatnějším a nejžádanějším a získal za svou popularizační činnost mnoho cen. Ve své odborné práci se věnuje především neurodegenerativním chorobám mozku, ale píše také knihy pro širší veřejnost, ve kterých se zabývá propojením svého odborného tématu a širších sociálních souvislostí - to jsou například jeho knihy Vzpoura deprivantů nebo Mozek a jeho duše. Je také autorem Esejí o rodičích a dětech nebo knihy Před úsvitem.
Jeho nová kniha drobnějších úvah z Radioservisu se jmenuje Proč si lidé hrají.

František Koukolík: Jak si lidé hrají?

RECENZE Davida Žáka:

Ian McEwan: Pokání (přeložila Marie Válková, Odeon)

Anglického prozaika Iana McEwana nemusíme českému čtenáři příliš představovat, protože patří k nejpřekládanějším spisovatelům své generace a do češtiny byly přeloženy všechny jeho knihy. Ian McEwan procestoval se svým otcem - skotským důstojníkem - půl zeměkoule, aby později prošel celou řadou různých příležitostných záměstnání. Naučil se vyjadřovat pokud možno úsporně a jasně. Připomeňme jen jeho slavnou Betonovou zahradu , Nevinného, který byl zfilmovaný Johnem Schlesingerem.
Filmového zpracování se dočkal i román Pokání, který na sklonku loňského roku vydalo nakladatelství Odeon v překladu Marie Válkové.
Pokání je románem o svědomí. Autor se zamýšlí, zda je to jen svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat sama sebe. Nebo snad existuje něco mnohem hlubšího? Něco, kam my, obyčejní smrtelníci nedohlédneme, ale co jen mlhavě tušíme? To něco na nás pak v nestřežené chvíli zaútočí a pohltí nás svou naléhavou a nepříjemnou přítomností. V románu Pokání dovedl Ian McEwan tuto myšlenku k dokonalosti.
Briony je třináct let a její život se odvíjí na bázi představ, které ji mají dovést neomylně k vytouženému cíli. Sní si svůj sen a přizpůsobuje mu vše, co jen je možné. A co možné není, tomu se snaží pomoci, jak jen to jde. S neskutečnou úporností dívky v pubertě rozvíjí až do krajnosti své plány a dohání tak nic netušící protagonisty své soukromé hry na život až k tragédii, za kterou by měla konat až do konce života pokání.
Autor splétá nitky jednotlivých osudů jako samostatné hlasy chóru, které se v závěru vlévají do silného a pravdivého hudebního motivu a stávají se hluboce prožitým obrazem uplynulého století. Dívka Briona je spolupachatelkou, její hra ničí osudy druhých, ale ani ona není jen černou dámou na šachovnici, sama se stává obětí a vypravěč tak nechává všechny soudy na nás čtenářích.
Během dramatu autor nenápadně a rafinovaně vpisuje vedlejší téma, kterým je motiv psaní knihy. Objevuje se tady jeho naléhavá potřeba propojit fiktivní svět románu s realitou všedních životů. Popisuje a zdůvodňuje především sám sebe, svou touhu tvůrce oživovat svět a postavy knihy a vnutit je skutečnosti.
Pokání Iana McEwana uspokojí každého náročného čtenáře, který si klade otázky po smyslu svého vlastního života.

Ian McEwan: Pokání

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Hrdinou detektivek Josefa Škvoreckého je poručík Borůvka. (67 správných odpovědí, 1 chybně)

Výherci: M. Buchalová, K. Cimpová, L. Hrubá, dr. I. Puffer, J. Svatek, I. Šindelářová.

Nová otázka: Naše malá literární soutěž dnes připomene slavnou povídku Vítězslava Hálka, od jehož smrti uplyne 8. října 2009 už 135 let. Není proto divu, že i příběh statkářské dcery, zamilované do muzikanta Toníka, trochu zestárl a nevíme, jak osloví třeba dnešní mladé čtenáře. Příběh je to smutný: hrdinku nutí rodiče do sňatku s jiným, ona ho před oltářem odmítne, ale její Toník z lítosti uteče ze vsi a dá se na vojnu. Opuštěná nevěsta se pomátne a na všech tancovačkách pak svého ztraceného muzikanta hledá. Jestli neznáte povídku, znáte možná film Martina Friče z roku 1940 s Jiřinou Štěpničkovou, Gustavem Nezvalem a dalšími slavnými herci.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio