Literární matiné 31. července 2011

31. červenec 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Jiří Kratochvil: Kruhová leč.
V této povídkové sbírce se autor oddává radosti z vyprávění: hraje si s tématy i úhly pohledu a mění vypravěčské styly.

Jiří Kratochvil: Kruhová leč

















A.Sedlmayerová: Jak se vařívalo a žilo v jihočeské hájovně.
V dopisech adresovaných autorčině dceři jsou zachyceny vzpomínky na mládí, ale také mnoho tradičních rodinných receptů.

A.Sedlmayerová: Jak se vařívalo a žilo v jihočeské hájovně

















NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Radan Lášek, který ve svém nakladatelství Cody Print vydává knihy z vojenské historie – představí nám dvojdílnou publikaci nazvanou Opevnění z roku 1938 Postavení Vltava

Radan Lášek: Opevnění z roku 1938 Postavení Vltava





SOUTĚŽ:

Hádanka – opakujeme soutěžní otázku z minulého týdne: Dnes bychom si mohli připomenout už 155. výročí úmrtí Karla Havlíčka Borovského – zemřel 29.7. roku 1856 v Praze. Jeho dílo jistě znáte, ale méně už se ví o osudu jeho dcery. Po Havlíčkově smrti se osiřelé dívky ujala česká vlastenecká společnost jako „dcery národa" a soucitné dámy uspořádaly dokonce v její prospěch velkou loterii, která vynesla pěknou sumu. To mělo být její věno, ovšem vlastenci pak měli za to, že mohou mluvit i do výběru jejího životního druha, a taky to dělali. Havlíčkova dcera však stejně nakonec zemřela mladá a neprovdaná. Naše otázka zní, jak se jmenovala? Stačí samozřejmě křestní jméno.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio