Literární matiné 30. 8. 2009

30. srpen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Stephenie Meyerová: Hostitel
Příběh o lásce, která překonává všechny nástrahy. Sci-fi z pera autorky, která se proslavila knihami, v nichž mísí prvky hororu, fantasy a romantiky.






Stephenie Meyerová: Hostitel

Jacques - Pierre Amette: Brechtova milenka
Autor čerpá inspiraci ze skutečných událostí ze života slavného levicového dramatika B. Brechta. Brecht je východoberlínským režimem oslavován, zároveň se však stává objektem zájmu tajné policie Stasi.






Jacques - Pierre Amette: Brechtova milenka

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Milan Binder, který vydal knihu 100 let městské dopravy v Českých Budějovicích 1909 - 2009.

Milan Binder: 100 let městské dopravy v Českých Budějovicích 1909 - 2009






RECENZE Terezy Charvátové:

Libuše Moníková: Zjasněná noc

Zjasněná noc je poslední dokončená knihy německy píšící české autorky Libuše Moníkové. Poprvé vyšla v Německu v roce 1996, českým čtenářům se do rukou v překladu Jany Zoubkové dostává až letos. Hlavní postavou novely je úspěšná tanečnice a choreografka Leonora Marty, která se po dvaceti letech v zahraničí vrací na pár dní do rodné Prahy. Na týden si tu pronajme byt a bloudí městem. Hledá staré známé a jaksi zjitřeně vnímá proměny města. Na vrcholku své kariéry, bez rodiny a partnera zjišťuje, jaké vlastně jsou její kořeny; v konfrontaci s prostředím jejího dětství se snaží pojmenovat i sama sebe. Zvláštní shodou okolností v Praze prožije nečekané milostné vzplanutí k mladému Němci a nachází tak cestu ze své osamělé, pečlivě vykonstruované existence do symbiózy vztahu - možná krátkého a bez možnosti pokračovat, ale vztahu.
Libuše Moníková, přes postavu podobnou sobě osudem i stejnými iniciálami ve jméně, vypráví o Čechách, jak je vidí sama. Buduje složitý obraz Prahy na konci dvacátého století složený z reflexe života v době před odchodem i v době autorčina návratu, komentářů politického a společenského dění i drobných postřehů "cizince". Tomu se věnuje převážně v první polovině knihy.
Ve druhé polovině se vyprávění zlomí do intimního líčení snů, vzpomínek, a fyzického prožívání nemoci a nečekané blízkosti mladého muže v jejím bytě.
Zjasněná noc je kniha vysoce osobní. S tím souvisí i její jistá neuzavřenost, absence "dobře napsaného příběhu". Místo toho vedle sebe Moníková skládá střípky veřejného i soukromého v logice postmoderní mozaiky. Provádí ji ale vytříbenými, úspornými tahy a s jemnou ženskou citlivostí; precisně vyvažuje intelekt i cit. Mimořádná je ostrost detailů, originalita vykrystalizovaného příběhu a to, jak se zaobírá tělem - jeho prožitky, proměnami, vnímáním.
Podstatně při čtení poslední knihy Libuše Moníkové je to, že každé slovo, a není jich mnoho, je vykoupené závažnou osobní zkušeností. Zjasněná noc je Moníkové osobní zpráva o místě, kde žijeme; je s citlivostí a umem formulovaná a pro reflexi české reality přelomu tisíciletí podstatná a inspirativní.
Knihu Libuše Moníkové "Zjasněná noc" v překladu Jany Zoubkové vydalo v roce 2009 nakladatelství Argo.

Libuše Moníková: Zjasněná noc

SOUTĚŽ:

Nová otázka: Opakujeme soutěžní otázku z minulého týdne. Týká se slavné knihy Karla Poláčka Bylo nás pět. Určitě si vzpomenete na služku Kristýnu, po dětsky zvanou Rampepurda, která pocházela z Orlických hor. Víte, jak se jmenovalo její rodiště, které také ovlivnilo přezdívku Rampepurda? Ještě napovím, že stejné místo souvisí i se jménem vládce Orlických hor, jakéhosi tamního Krakonoše. Nejlepší by pro vás ovšem bylo, kdybyste se odpověď pokusili najít přímo v téhle nádherné Poláčkově knížce. Na odpověď máte čas do pátku 4. září 2009.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio