Literární matiné 3. 1. 2010

3. leden 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Ethan Canin: Ameriko, Ameriko!
Velký americký román, tak je kritikou označován příběh mladého muže Coreye Siftera, jemuž se shodou okolností podaří nahlédnout do zákulisí prezidentské nominační kampaně počátkem 70. let minulého století.






Ethan Canin: Ameriko, Ameriko!

Miloslav Švandrlík: Válka skřetů
Humoristický román o trpasličích přeborech, které přivedou do Vídně mnoho maličkých adeptů. Děj příběhu se odehrává v polovině 19. století.






Miloslav Švandrlík: Válka skřetů

NÁŠ HOST:

Naši hosté jsou tentokrát hned tři autoři knihy Atlas ptáků Šumavy a Novohradských hor: Petr Bürger, Bohuslav Kloubec a Jiří Pykal.

Atlas ptáků Šumavy a Novohradských hor





RECENZE Jaromíra Slomka:

Pavel Kohout: Hvězdná hodina vrahů

Dílo Pavla Kohouta, letos už jedenaosmdesátiletého, je rozsáhlé a zahrnuje, jak známo, poezii, prózu, drama i publicistiku. Pavel Kohout má štěstí i smůlu: jeho literární výkony jsou stále lepší, zralejší a umělecky silnější, propracovanější - a tím i působivější, avšak část čtenářů i kritiků prostě autorovi nedovede odpustit jeho literární poklesky z padesátých let, jeho hloupé svazácké rýmovačky, verše naivního stalinisty, jímž Kohout snad opravdu byl. Má člověk právo na myšlenkový vývoj? Na vývoj intelektuální a mravní? Bezpochyby. A když je s ním spojeno umělecké zrání, je to výhra pro všechny.
Kdo čte Kohoutovy knihy bez předpojatosti, sáhne i po detektivním thrilleru Hvězdná hodina vrahů, příběhu rituálního sériového zabijáka, zasazeného do Prahy posledních čtyř měsíců druhé světové války. Vydalo ho nakladatelství Academia nikoli jako novinku, nýbrž jako reedici. První vydání se objevilo před čtrnácti lety, jeho náklad je dávno rozebrán. Z Kohouta se mezitím stal už zcela nepopiratelně žijící klasik a také této próze by časem mohly být přiznány rysy literární klasiky. O druhé světové válce i o specifické situaci ve zdánlivém závětří protektorátu Čechy a Morava toho bylo napsáno hodně, snad až moc. A přece tento Kohoutův výtečný román přináší nový pohled na realitu už zdánlivě zcela známou, tisíckrát popsanou a dopodrobna zmapovanou. Soužití Čechů a Němců - v tomto případě českých kriminalistů a německých vyšetřovatelů gestapa - je tu podáno neschematicky, psychologie postav - slušných lidí i darebáků na obou stranách - je věrohodná, autor se dokáže vžít do myšlenkových pochodů i přemetů všech svých literárních hrdinů - od bestiálního vraha, "kuchače", jak je opakovaně označován , přes české kriminalisty po německé okupanty, kterým je už jasné, s jakým výsledkem a kdy přibližně válka skončí. Takto například uvažuje vrchní kriminální rada Buback, Němec s polovinou české krve: "V tom okamžiku bezpečně věděl, že ta slavná tajná zbraň není než poslední smrtící lež, blaf, žvást, trik, lest, sprostý podvod, podfuk a podraz, který má o pár týdnů prodloužit soumrak falešných bohů, a že ti, kdo mu naletěli a promění snad na obludný rozkaz i vlastní zem v poušť, která už nikoho neuživí, všechny ty statisíce mladých Němců, mrznoucích této předjarní noci v lesích jižní Moravy, ti všichni dohromady jsou předem odsouzeni ke zamru stejně jako on, který bude mít z pekla štěstí, když ho tu jen zastřelí a neumučí."
Autorův cit pro dávkování napětí spolu s jazykovým mistrovstvím činí z prózy Hvězdná hodina vrahů velmi sugestivní dílo, které se jistě dočká dalších vydání.

Pavel Kohout: Hvězdná hodina vrahů

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Minule jsme nesoutěžili.

Nová otázka: 7. ledna roku 1925 se narodil anglický spisovatel a zoolog Gerald Durrel. Jestli jste nečetli jeho knihy o pohádkovém ostrově Korfu, kde strávil v dětství několik bezstarostných měsíců a let, tak si je určitě přečtěte: Zvířata, ptáci a moji příbuzní nebo O mé rodině a jiné zvířeně, obě jsou stejně vtipné a potěší vás. A jestli je znáte, bude pro vás snadné odpovědět na soutěžní otázku. Malý Gerry žil na Korfu se svou maminkou, sestrou a dvěma bratry; všichni jeho sourozenci byli starší než on. Jeden z jeho bratrů, vykreslený v knize opravdu barvitě, byl už tehdy poměrně známý spisovatel. Jaké je jeho křestní jméno?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio