Literární matiné 29. 6. 2008

29. červen 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Jan Bittner: Deník kastelána
Příběh o tajemstvích, ukrytých v zámeckých zdech, a také o hledání sama sebe. Útěk z města do venkovské samoty přináší kastelánovi nejedno překvapení, významné místo v jeho novém životě zaujímá především samotný zámek a jeho magická atmosféra.




Jan Bittner: Deník kastelána

Jaroslav V. Polc, Bohumil Svoboda: Kardinál Josef Beran
Vůbec první ucelená monografie věnovaná životu a dílu této významné osobnosti, od plzeňského mládí přes studia v Římě a nelehké válečné roky, kdy byl vězněn v koncentračních táborech, až po statečný odpor proti komunistické moci, internaci a římský exil.




Jaroslav V. Polc, Bohumil Svoboda: Kardinál Josef Beran

RECENZE Karly Ladwigové :

Leena Lehtolainenová: Zasněžená žena

Finská autorka detektivních románů L. Lehtolainenová se v současné době řadí ve své zemi k nejpopulárnějším v tomto oboru. Narodila se v roce 1964 ve Vesantu a v pouhých 12 letech stihla napsat svou první knížku; po ní následoval román pro mládež (Kytara je má láska, 1981). Pozdější studium literární vědy na univerzitě v Helsinkách zakončila prací o specifice detektivních románů. Ty se také staly od roku 1993 jejím tématem. Uvedla na literární scénu mladou policejní inspektorku Marii Kalliovou, jež vnesla přesvědčivý ženský prvek do finské detektivky, v níž až dosud dominovali pouze muži. Kromě psaní se Lehtolainenová zabývá literární vědou a kritikou.
Nakladatelství spisovatelky Markéty Hejkalové uvedlo v letošním roce na knižní pulty finský titul Zasněžená žena. Hrdinkou knihy je zmíněná inspektorka, vyšetřující případ ženy umrzlé v lese pod sněhem. Příběh začíná ve feministickém vzdělávacím centru na zámečku Rosberga nedaleko Heksinek. Jedné zimní noci záhadně zmizí jeho majitelka, známá psycholožka... Do detektivní zápletky vstupují další případy, zvyšující nejen napětí, ale i netrpělivost čtenáře, chtivého rozuzlení. Nicméně všechno tu má svůj smysl a rafinovaně dotváří strukturu tajemství obestírajícího smrt Eliny Rosbergové. Která z žen navštěvujících její kurzy ji má na svědomí? Jakou roli tu hraje její přítel, křehký básník Joona Kirstillä, anebo utajený nepřítel, psycholog Hanninen? Není to vlastně pomsta kazatele laestadiánské církve Leevi Sänttiho za domnělou zradu jeho ženy, matky šesti dětí? Pachatelů se nabízí mnoho a marně budeme hledat toho nejméně nápadného, vědomi si zlatého pravidla detektivních románů.
Příběh však není zaměřen na pouhé hledání pachatele. Je i psychologickou sondou vypovídající o životním stylu energické inspektorky, o vztazích ve finské společnosti, rodinných vazbách, ale také genetických kombinacích u netradičních svazků. Tlumočí se v něm názory emancipovaných žen na rodinu, mateřství a zaměstnání... To vše je zajímavé pro čtenáře, který se zde literárně setkává se zemí s dost odlišnými poměry a hodně se dozví o běžném životě v současném Finsku.
Detektivní romány L. Lehtolainenové v sobě spojují anglickou tradici psychologicky propracovaných příběhů, v nichž do současných zločinů zasahují dávné události, s prvky civilních severských detektivek. Závěr knihy tak trochu připomene metodu královny anglického detektivního románu, je to však finská autorka, která nám připraví chvíli toho správného napětí, jaké pocítí čtenář dobré detektivky. Výstižný překlad M. Hejkalové, zručně využívající adekvátní jazykové prostředky i slovní zásobu, mu tento zážitek v plné míře dopřává.

Leena Lehtolainenová: Zasněžená žena

Ohlédnutí za Alexandrou Berkovou:

V pátek 27. června se konal pohřeb spisovatelky Alexandry Berkové. Zprávě o její smrti se ani nechtělo věřit, ale byla pravdivá. Zemřela v 59 letech. Její životní příběh možná znáte z knihy Olgy Sommerové O čem sní ženy, a nebyl to příběh právě veselý. Alexandra Berková odkryla leccos ze svého života i ve svých knihách. Když před 5 lety navštívila České Budějovice a měla tu tehdy v knihkupectví Tyché autorské čtení, tak pro Český rozhlas řekla.

Ke zmíněným knížkám Alexandry Berkové ještě patří filmová povídka Banální příběh, na které pracovala právě v době, kdy vznikl tento rozhovor - tedy v roce 2003.

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: První vydání Země zamyšlené Ladislava Stehlíka z roku 1947 bylo jednodílné. (19 chybných odpovědí, 21 správných odpovědí)

Výherci: J. Havlová, J. Svatek, ing. P. Wofek, J. Rudolf, M. Chýnová, R. Dobešová.

Nová otázka: Franz Kafka, který se narodil 3. července před 125 lety, je určitě nejslavnější pražský spisovatel. Asi málokdo nezná alespoň podle názvu jeho romány Proces a Zámek. Ale méně se ví, že stačilo málo a rukopisy těchto slavných Kafkových románů i dalších nepublikovaných děl byly zničeny, jak si to přál ve své závěti. Zachránil je, a Kafkovo přání nerespektoval, jiný známý pražský německý spisovatel, Kafkův dobrý přítel. Jak se jmenuje?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 29 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio