Literární matiné 29. 11. 2009

29. listopad 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Markus Zuzak: Zlodějka knih
Hlavní hrdinka této knihy prožívá své dětství v hitlerovském Německu. Vypravěčkou jejího příběhu je však Smrt. Inspirací k tomuto bestselleru mladého australského autora byla podle jeho slov vzpomínka jeho matky, která prožila druhou světovou válku v Mnichově.






Markus Zuzak: Zlodějka knih

Iveta Toušlová: Toulavá kamera 9
Další kniha, která vznikla na základě oblíbeného seriálu České televize. Navštívíme Sušici, Kozlov, Jaroměř a mnohá další místa naší země.






Iveta Toušlová: Toulavá kamera 9

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je muzikolog Jiří Pilka, který představuje svou knihu nejen rozhlasových úvah na různá témat, nejvíce však o světě kolem nás a věcech, s nimiž se denně potkáváme. Začít se čtením Rozcuchané knihy můžete na kterékoliv stránce.

Jiří Pilka: Rozcuchaná kniha



RECENZE Mileny Lenderové:

Josef Koutecký: Život mezi beznadějí a úspěchem. Akademia, Praha 2008, Edice paměť.

Profesor Josef Koutecký, zakladatel české dětské onkologie, je jedním z veřejně nejznámějších českých lékařů. Narodil se 31. srpna 1930 v Praze, kde vystudoval Akademické gymnázium a roku 1955 promoval na Fakultě dětského lékařství. Po krátkém působení v nemocnici v Novém Bydžově a v léčebně pacientů postižených dětskou obrnou v Janských Lázních zahájil svou profesní kariéru na klinice dětské chirurgie Fakulty dětského lékařství v Praze. Zde se roku 1964 rozhodl věnovat dětské onkologii - dle vlastních slov si stanovil za cíl vybudovat disciplínu, která v tu chvíli v naší zemi vůbec neexistovala. Péče o dětské onkologické pacienty byla roztříštěná, vybavení kliniky primitivní, chemoterapie se ještě neužívalo. Vyléčilo se jen kolem 3% dětí. Ze zahraniční literatury doktor Koutecký věděl, že na několika místech v cizině vznikají jednotky, kde se onkologicky nemocné děti soustřeďují a kde komplexní péče přináší pozitivní výsledky. Takové pracoviště se rozhodl vybudovat v Praze, v době, kdy v Československu panoval režim, který všem podobným aktivitám bránil. Pracovní podmínky na klinikách byly žalostné, o přidělení drahých zahraničních léků rozhodovaly komise neodborníků, které se často sešly, až když pacient zemřel. Přesto se doktoru Kouteckému podařilo cíle dosáhnout - postupně se stal ordinářem dětské onkologie, primářem oddělení dětské onkologie v Motole, později přednostou dětské onkologické kliniky. Profesorem byl jmenován roku 1987. Po Listopadu byl zvolen děkanem 2. LF fakulty UK (v čele fakulty stanul opět v letech 2000 - 2006), v letech 1997 - 2000 byl prorektorem UK. Napsal 7 monografií, 3 učebnice, stovky odborných článků, bezpočtukrát vystoupil na odborných konferencích. Je členem četných domácích i zahraničních vědeckých, ale i uměleckých společností, získal desátky domácích i zahraničních ocenění.
Kniha Život mezi beznadějí a úspěchem je Kouteckého profesní biografií i barvitými dějinami české dětské onkologie - jen málokdy je život jedince do takové míry institucionalizován v jeho činnosti, jako je tomu v případě autora těchto poutavých, třebaže poněkud depresivních memoárů. Jen člověk mimořádně silného charakteru, nesoucí v sobě hluboký mravní étos, mohl prožít půl století mezi často nevyléčitelnými a umírajícími dětmi a jejich zoufalými rodiči, a sám nepropadnout zoufalství, ani syndromu vyhoření. Kdo slyšel prof. Kouteckého mluvit, ví, že je člověkem charismatickým, budícím naprostou důvěru a současně působícím klidně a vyrovnaně. Stejně tak působí stránky, které napsal. Navíc jsou v knize i úsměvné zážitky, například když roku 1975 Koutecký úspěšně operoval gorilí mládě, samičku Goldu.
Doba svobody je současně i dobou opatrných zdravotních pojišťoven. A Koutecký dobře ví, že kvalita života, stejně jako úspěch vědy, se nedá vyčíslit. Proto ani výrazný posun v úspěchu léčení onkologicky nemocných dětí není úplným vítězstvím. "Technologická explose v 90. letech minulého století způsobila v onkologické péči stupňování nákladů. Ty se více než kdykoli dříve kontrolují a často se úhrada zamítá. Zamítají se projekty výzkumu a vyvíjí se tlaky k omezení rozvoje nových technologií", píše prof. Koutecký. Proto naléhá na výuku lékařské a vědecké etiky, která je v poslední době zanedbávána, apeluje na obecný kulturní rozhled lékaře a děsí ho, jak sám říká, "kulturní vyprahlost" současné mladé generace.
"Zkušenost mě naučila," píše Koutecký, " že se někdy stane zázrak. Dětská onkologie, při veškeré tragičnosti, pro mne nebyla nikdy děsem. Byla a zůstala pro mne sice trvalým traumatem, avšak to se v mém životě odvíjelo ´od beznaděje k úspěchu.´

Josef Koutecký: Život mezi beznadějí a úspěchem

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: André Gide. (správných odpovědí: 71, chybně: 1)

Výherci: V. Dostálová, B. Mrvíková, B. Peterková, P. Přech, V. Rodová, J. Veselý.

Nová otázka: Čarkův Ráj domova, Hrubínovy verše v knize Je nám dobře na světě, dětské knihy Dokola nebo Zlatá brána otevřená, výbor ze Sládkových veršů Zlaté slunce, bílý den, Olbrachtova kniha Ze starých letopisů, České a moravské pohádky - všechny tyhle knihy mají něco společného. Je to ilustrátor, velmi známý, nositel mnoha cen včetně mezinárodních, který by se 29. listopadu 2009 dožil sta let. Napište nám jeho jméno.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio