Literární matiné 28. listopadu 2010

28. listopad 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Sophie Hannahová: Fantastická kniha lidských tajemství a jiné povídky
Deset povídek o stínech, které nás provázejí životem, a ve zdánlivě obyčejných situacích vyplouvají na povrch. Podivná temná tajemství má každý z nás…

Sophie Hannahová: Fantastická kniha lidských tajemství a jiné povídky








Petr Oskar Bílek: Hory jelenů
Lovecké povídky z tohoto souboru se odehrávají v krásné přírodě Rychlebských hor. Zapomenuté kouty slezského pohraničí ožívají i díky fotografiím Jiřího Štrajta, které knihu doprovodily.

Petr Oskar Bílek: Hory jelenů








NÁŠ HOST:

Založte si čtenářský spolek! Pro inspiraci vám nabízíme setkání s Veselými poutnicemi a jejich rodinný literární kalendář na podporu hospicového občanského sdružení Cesta domů.

Rodinný literární kalendář










REZENZE Libora Svobody

Jan Slavík: Leninova vláda
Vladimír Iljič Lenin patří bezesporu mezi ty osobnosti, které výrazným způsobem zasáhly do světové historie. A to bez ohledu na to, zda jejich vklad či přínos označujeme kladným, nebo záporným znaménkem. Již v polovině třicátých let dvacátého století vyšly v českém jazyce dvě knihy věnované životním a hlavně politickým osudům tohoto zakladatele sovětského státu. Jmenovaly se Lenin a Leninova vláda (1917-1924). Obě svoji odbornou úrovní podstatně převyšovaly soudobou historickou i publicistickou produkci. A to nejen českou; troufám si tvrdit, že kdyby obě knihy vyšly tehdy německy, francouzsky nebo anglicky, budou dodnes citovány, opakovaně vydávány a uznávány jako klasická díla světové historiografie.
Autorem unikátní leninské biografie je významný a dnes neprávem zapomínaný a opomíjený český historik Jan Slavík. Rodák ze Šlapanic u Slaného (1885-1978), žák historiků Jaroslava Golla, Josefa Pekaře. Jaroslava Bidla a Josefa Šusty po sobě zanechal rozsáhlé, obsahově významné dílo. Měl však bohužel smůlu, více než polovinu svého dlouhého života strávil ve stínu totalitních režimů, nacistického a komunistického, během nichž mu nebylo, až na malé výjimky, umožněno publikovat. Důvodem byla jeho otevřenost, neochota nechat si cokoliv diktovat a hlavně jeho kritičnost, s níž přistupoval k literatuře, historickým pramenům i různým informacím. Vždyť co je lepší vizitkou pro jeho práci a dokladem jeho objektivity než to, že knihy o Leninovi byly zleva kritizovány jako útok na komunistickou stranu a SSSR a zprava jako podpora komunistické ideologie.
Zásluhou NLN vyšla nedávno kniha druhá, popisující dobu Leninovy vlády. Doslovem ji opatřil historik Václav Vebr, jenž zhodnotil Slavíkovo dílo a zařadil je do kontextu českého bádání o dějinách Ruska a východní Evropy. Samozřejmě, historická věda a historický výzkum od Slavíkových dob pokročily, otevřely se archivy, objevila se nová literatura, nová svědectví. Dnes již máme od událostí zpočátku dvacátého století větší odstup. Přesto se však stále jedná o knihu inspirativní a přínosnou, která se navíc, i když je to kniha vědecká, skvěle čte, neboť Slavík byl vynikajícím stylistou. Její vydání je rozhodně výborným počinem. Zpřístupnilo nám jednu z nejvýznamnějších českých historických prací dvacátého století. Každému zájemci o dějiny Ruska a komunismu ji vřele doporučuji ke studiu i k obyčejnému čtení.

Jan Slavík: Leninova vláda

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Minule jsme se ptali, ve které Jiráskově knize vystupuje Valentin Kochan, zvaný Slepý mládenec. Jako správné odpovědi uznáme knihy Na dvoře vévodském a Skály.

Výherci: Ivana Berková, Ludmila Fousková, Martina Hrušková, Jana Sobolíková, Jaroslava Srchová , Hana Zemková.

Nová otázka: 30. listopadu před 110 lety zemřel v zapomenutí a bídě spisovatel Oskar Wilde. Jedno jeho rané dílko možná znáte z dětství: je to roztomilé vyprávění o tom, jak si jedna rodina, hlavně kluci, dost zlobivá dvojčata, poradí s hrůzostrašným duchem na starém zámku. Jak se tato knížka Oskara Wilda jmenuje?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio