Literární matiné 28. 9. 2008

28. září 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Ludvík Vaculík: Dřevěná mysl
Fejetony z let 2002 - 2008, které autor publikoval v Lidových novinách a v nichž se vyjadřoval nejen k aktuálním otázkám doby, ale i k drobným dějům každodenního života.







Ludvík Vaculík: Dřevěná mysl

Karolína Peroutková: Karel Herbst
Rozhovor s pražským světícím biskupem přibližuje jeho životní osudy i názory. Karel Herbst pracoval za totality jako čistič výkladních skříní, v roce 1976 složil věčné sliby jako salesián Dona Boska.





Karolína Peroutková: Karel Herbst

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je typograf a nakladatel Jan Solpera, autor knihy Devětadvacátí v osmatřicátém - Jindřichohradecký pěší pluk číslo 29 "plukovníka Josefa Jiřího Švece" při obraně republiky na konci třicátých let 20. století.

Jan Solpera: Devětadvacátí v osmatřicátém




RECENZE Davida Žáka:

Witold Gombrowicz: Kosmos (Argo 2007, překlad Erich Sojka)

Nakladatelství Argo se rozhodlo splatit letitý dluh českému čtenáři a vydalo román Witolda Gombrowicze Kosmos v překladu Ericha Sojky. Jedná se o nejambicióznější existenciální text, jaký kdy tento polský emigrant napsal.
Hrdina knihy se jmenuje Witold, podobně jako vypravěč v románu Trans-Atlantik nese celé jméno Witolda Gombrowicze. Witold je mladý chlapec, který utíká z domova, kde za nevyjasněných okolností se cosi událo, ono cosi jej k útěku dohnalo. Za celou dobu se však o osudovém zlomu nic nedozvíme, zato nám autor dává nahlédnout do chlapcovy mysli během putování, jehož cílem je zakarpatské letovisko. Útěkem z rodného domu hrdina opustil i tradiční normy chování, tradiční posuzování věcí a událostí, skutečnost a pohledy na ni se pro něho taky proměňují, jsou transformovány jeho překrucující a deformující myslí. Jsme svědky toho, jak Witold objevuje nové, prapodivné úkazy, které vyvolávají fantastické dojmy a pocity plné napětí, z nichž buduje svůj logický svět, nový pořádek. Ve své hlavě uspořádává vše jinak, než tomu bylo dosud, a stává se stvořitelem viděného i prožívaného. Hrdina se oprošťuje od víry v Boha, od předem daného řádu a pokouší se svým rozumem stvořit vlastní vesmír. Zjišťuje, že takové počínání je nad jeho síly, musí se tedy spojit s postavami ve svém okolí, aby mu pomohly s tvůrčí aktivitou. Nejdříve s kamarádem na cestě Fuksem pátrá po tajemném zabijákovi vrabců, který je věší po větvích stromů a keřů. Witold se domnívá, že tím kdosi zakrývá, za předivem všednodenní reality, cílevědomý záměr. Rozhodne se tedy vraha odhalit, přijít na kloub všem rozrušujícím jevům. Začne se proplétat vztahy mezi lidmi s nimiž žije v jedné domácnosti. Dál špehuje a intrikuje, aby nakonec zjistil, že poskládat z chaosu skutečnosti logicky uspořádaný řád je pro jedince nesplnitelný úkol, který může skončit jedině šílenstvím. Witold je poražen. Stvořit vlastní řád vesmíru se mu nepodaří a on utíká zpátky domů.
Kosmos je nejpochmurnější a nejmnohoznačnější dílo Witolda Gombrowicze, které napsal již na sklonku svého života a kde sumarizuje veškeré motivy, objevující se v jeho tvorbě. Navazuje zde na zkušenosti avantgardního románu poloviny 20. století. On se však vyjadřuje nově nikoli formou, ale metafyzickým obsahem. Setkáme se tak s filozofickými úzkostmi současného člověka. Za tento román obdržel autor v Paříži prestižní nakladatelskou cenu Prix Formentor.

Witold Gombrowicz: Kosmos

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Ladislav Fuks: Vévodkyně a kuchařka. Odpovědi: 55 správně, 3 špatně.

Výherci: M. Beránková, J. Čalounová, M. Dvořáková, A. Macková, B. Příhodová, Š. Říhová.

Nová otázka: Minule nebyla hádanka tak těžká, tentokrát to bude možná horší. Opět se totiž zastavíme u díla, které možná znáte, a pak je to lehký úkol, a možná ne, a pak je o dost těžší zjistit, na kterou knihu se ptáme. Toto je novela a její podtitul je Zpověď. Napsal ji anglický spisovatel polského původu, který žil v letech 1857 až 1924 a byl to kapitán britského obchodního loďstva. Novela, na kterou se ptáme, je autobiografická, hlavním hrdinou je mladý námořník, který se nečekaně stává kapitánem, což ho pochopitelně nesmírně těší. Jeho první plavba v této roli je však plná nešťastných náhod a jen s vypětím všech sil dokáže posádka vzdorovat nepřízni počasí i nemoci. Loď nakonec šťastně dopluje do přístavu, hlavní hrdina vychází z dramatické plavby moudřejší a vnímavější vůči druhým. Je to jak podobenství o přístupu ke světu a k lidem, tak napínavá četba.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.