Literární matiné 27. 6. 2010

27. červen 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Johannes Mario Simmel: Muž, který maloval mandlovníky
Zvláštní milostný příběh, v němž hlavní roli hraje iluze – i taková láska může člověku přinést naplnění a štěstí.

Josef Fousek: Myšlenky nahlas
Známý zpěvák a spisovatel vzpomíná v této knize na svůj život a vlídně glosuje i to, co se mu v současném světě nelíbí.

NÁŠ HOST:

Milan Koželuh nám představí svou novou knihu Nezapomenuté stopy, která zachytila současný stav Novohradských hor – krajinu, ale i stopy po zaniklých vesnicích, staré poničené hřbitovy, boží muka či torza domů.

Milan Koželuh: Nezapomenuté stopy (Novohradské hory)

RECENZE Karly Ladwigové:

Amos Oz: Příběh o lásce a tmě
Dílo Amose Oze (narozeného 1959 v Jeruzalémě) je v současné době považováno za nejvýznamnější v Izraeli. Čítá téměř 20 svazků románů, kratších próz a esejů, z nichž v češtině vyšly romány Můj Michael (2004), Černá skříňka (1995) nebo Panter ve sklepě (1999). K tomu ještě dvojice novel nazvaná Až do smrti (2002) a soubory esejů Mír, láska a kompromis a Jak vyléčit fanatika. Ozovy práce ocenili němečtí knihkupci Mírovou cenou (1992) a v Izraeli dostal cenu za literaturu v roce 1998. Kromě toho je nositelem Goethovy ceny a Ceny prince asturského.
Doma i v zahraničí dosáhla mimořádného ohlasu jeho monumentální vzpomínková próza Příběh o lásce a tmě. Jsou jí uchváceni i čeští čtenáři, a to navzdory 460 stranám textu. Co je na ní tak poutavého v době zvyšující se rychlosti a příručkové stručnosti, vedoucí až k vyjadřovacím potížím u generace náctiletých? Oproti tomu se ale vysedává hodiny na internetu a hltají se zprávy a informace i – facebookové příběhy. A v tom to asi bude! Kniha je totiž megapříběhem, rodinnou ságou a věrnou zprávou o úseku dějin a životě obyvatel nového státu Izraele, bouřlivě vzniklého v r.1948. Je autorovým ryze osobním vyznáním, v němž líčí osudy své rodiny, příbuzných a předků ze židovských společenství ve východní Evropě. Amos to vše prožívá jako 12letý, ve škole ortodoxně vychovávaný chlapec, který se musí těžce vyrovnávat se smrtí nervově nemocné matky (jež kdysi studovala také v Praze). Po otcově dalším sňatku se patnáctiletý hoch rozhodne opustit domov a odejít do kibucu. Tam dospěje k nové samostatnosti, poznává svou budoucí ženu Nily a prožívá své umělecké zrání. Ostatně jeho spisovatelská dráha začala už od chvíle, kdy si ve škole vymýšlel příběhy, aby ho spolužáci nemučili, a pokračovala v kavárnách, kde čekal na zmrzlinu nebo vařenou kukuřici; už tehdy pozoroval lidi a spřádal příběhy. V jeho knize je jeden vetkáván do druhého a autor se nijak netají spřízněním s Šeherezádiným vyprávěním pohádek Tisíce a jedné noci. Je to fascinující sled rodových dějů, leckde to blýskne jidiš-humorem a místy máme před sebou jeruzalémský či telavivský bedekr s přesným popisem města a ulic; střídají se tu i jazyky –polština, jidiš nebo ruština, jak kdo z jeho příbuzných k nim přísluší.
Reminiscence a reflexe dávných událostí, bez ohledu na časovou kontinuitu, střety Židů s Araby, osobní setkání s obávaným Ben-Gurionem a jeho spinozovskými teoriemi o klidu a vyrovnanosti, studium u prof. Samuela Huga Bergmana (pražského spolužáka Franze Kafky a Maxe Broda) – to vše představuje monumentální dokument a unožňuje čtenářský zážitek, jímž kniha proslula. Dokladá to řada domácích i zahraničních ocenění a překlad knihy do více než dvaceti jazyků. U nás ji přeložil Michael Žantovský a v loňském roce vyšla v nakladatelství Paseka.

Amos Oz: Příběh o lásce a tmě

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Jakub Arbes – Svatý Xaverius. (87 správných odpovědí, 3 chybně)

Výherci: p. Doudová, H. Drachovská, K. Koců, T. Mužíková, Z. Němcová, O. Spálovský.

Nová otázka: 27. června roku 1950 popravili komunisté ve vykonstruovaném procesu nejen Miladu Horákovou, ale také jednoho publicistu, spisovatele a historika, přítele surrealistů a kritika stalinských procesů ve 30. letech. Proti jeho odsouzení protestovali například Albert Camus nebo André Breton, jen Paul Eluard tehdy ostudně mlčel, což mu mnozí nezapomněli. Ale zpátky k autorovi, na něhož se dnes ptáme: z jeho děl připomeneme publikaci České pohanství a také výbor z jeho díla, vydaný až v roce l994 pod názvem Intelektuál a revoluce. Kdo to je?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.