Literární matiné 25. 7. 2010

25. červenec 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Ivanka Devátá: Mezi nebem a peklem
Další úsměvná i útěšná kniha herečky a spisovatelky je určena ženám – od nevěst až po důchodkyně.

Neil White: Žil jsem mezi malomocnými
V izolovaném areálu v americkém Carville je nejen věznice, ale i kolonie malomocných, izolovaná od okolního světa. Autor je novinář, který se za finanční machinace ocitl ve vězení a jemuž se podařilo navázat s nešťastnými nemocnými kontakt.

NÁŠ TIP

Totalita viděná očima dítěte není téma nové; připomeňme Hrdého Budžese Ireny Douskové nebo Dragománovu knihu Bílý král, kde je pohledem jedenáctiletého chlapce vylíčena Ceausescova diktatura v Rumunsku. Nakladatelství Paseka vydalo nedávno autobiografický román původem slovenské autorky Ireny Brežné Nejlepší ze všech světů. Hlavní hrdinka příběhu Jana dospívá na slovenském maloměstě koncem 50. let a rozhodně nemá lehký život. Její matka je ve vězení, otec právník vykonává pomocné práce. Přesto nejde o deprimující vyprávění, protože autorka píše mile, lehce a s humorem. Irena Brežná žije dnes ve Švýcarsku a píše německy.

Irena Brežná: Nejlepší ze všech světů

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Olga Stehlíková, editorka knihy Básně, která shrnuje dílo Jiřího Černohlávka.

RECENZE Karly Ladwigové:

James J. Galvin: Život Jana Nepomuka Neumanna
Plodem osmiletého bádání a zpracovávání pramenů je román J.J.Galvina o životě a působení prachatického rodáka a světce J.N.Neumanna. Autor je sám kněz a redemptorista a jeho kniha není pouhou fikcí, i když místy je s textem nakládáno volněji, aby vyprávění mělo větší spád. Důležitá fakta jsou však vzata z Neumannových dopisů a osobního diáře, takže jeho osobnost není zkreslena, ale lze říct, že věrně odpovídá skutečnosti. Tento biskup a redemptorista u nás není příliš známý, ačkoli se k jeho cti koná v Prachaticích vždy 19. června slavná pouť a jeho význam daleko překročil hranice naší země.
Když se roku 1811 narodil v rodině obchodníka s pleteným zbožím, nikdo netušil, že chlapcův život bude jednou velikou a dalekou poutí. Začala v budějovickém kněžském semináři, kde zatoužil být misionářem, a ještě nevysvěcený a bez rozloučení s rodinou se vydal do Nového světa. V New Yorku přijímá svěcení a odchází působit na území Niagary. Poznává tvrdý život v necivilizovaných končinách a pěšky prochodí pohoří i údolí východní Pensylvánie. „Malého kněze“, jak mu říkají (měří 157 cm), ale tíží samota, a tak se rozhodne vstoupit v Pittsburghu do řádu redemptoristů, který právě zapouští kořeny v Novém světě. Po radostném noviciátu odjíždí do Baltimoru, kde začíná usilovně pracovat; zakládá školy, sirotčince, starobince, buduje kostely, učí i svěřuje výuku Školským sestrám Notre Dame. Jeho zálibou je astronomie a přírodověda, sám připravuje čaje a léčí nemocné. Na vlastní zdraví příliš nedbá, spoléhá na to, že je „zdatným synem Šumavy“. Potýká se bohužel i s nepřátelskými starousedlíky, několikrát je lynčován a jde mu o život. Přes to všechno je neúnavný v plnění nekončícího poslání lásky. Jako člověk mlčenlivý skromný a laskavý k druhým nachází v poslušnosti vůli boží. Snad právě pro tyto vlastnosti i značné jazykové vybavení je záhy jmenován biskupem největší americké diecéze se sídlem ve Filadelfii. V této funkci se ještě jednou dostává do Čech a v rodných Prachaticích se naposled setkává se svou rodinou. Po návratu dál buduje filadelfskou katedrálu a pokračuje v usilovné pastoraci, až 5.1. 1860 (v devětačtyřiceti letech) při plnění svých povinností umírá totálně vyčerpán na ulici svého města. Po letech (19. června 1977) se pak v Římě stává Jan N. Neumann prvním svatořečeným biskupem USA.
Kniha rozdělená do 4 částí s epilogem vyšla loni v překladu Stanislava Skuhrovce v Karmelitánském nakladatelství. Rozhodně se vymyká typu laciných životopisů svatých z dob našich babiček; je napsána dobře a čtivě. Nenápadné dílko zaujme svým barvitým líčením americké přírody, života přistěhovalců a jejich tvrdých začátků v zemi, kde po nějakém dostatku či luxusu nebylo ještě ani památky. Autor si prostě dal záležet a učinil ho atraktivním nejen po informativní stránce, ale především strhujícím příběhem člověka, jehož prostota a lidskost na sebe vzala podobu nechtěného hrdinství.

James J. Galvin: Život Jana Nepomuka Neumanna

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Bohumila Grögerová. (Správných odpovědí: 64, chybně žádná.)

Výherci: R. Chylík, M. Moravec, A. Podlahová, V. Rodová, L. Součková, V. Tourek.

Nová otázka: Hádanka tentokrát se týká Nobelovy ceny za literaturu. Věděli byste, kdo z českých autorů byl jako první na tuto cenu navržen? Napovíme, že to bylo jen tři roky poté, co tato cena začala být udělována, tedy v roce 1904 a že ji tehdy tento autor nezískal.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio