Literární matiné 25. 1. 2009

25. leden 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Petr Blažek, Patrik Eichler, Jakub Jareš: Jan Palach 69
Sborník textů celkem 18 autorů (mezi nimi jsou i Tomáš Halík, Ladislav Hejdánek, Martin C. Putna a další) je věnován jak detailnímu zkoumání Palachova příběhu, tak i jeho teologické, filozofické a umělecké reflexi. Nabízí také dosud nepublikované archivní materiály a DVD se šesti filmy.





Petr Blažek, Patrik Eichler, Jakub Jareš: Jan Palach 69

Erich Maria Remarque: Stanice na obzoru
Milostný příběh automobilového závodníka, jehož hledání pevného vztahu a lásky je zároveň hledáním sama sebe. Poměrně málo známý román vyšel v Německu nejdříve pouze časopisecky, teprve koncem 90. let 20. století pak i knižně.





Erich Maria Remarque: Stanice na obzoru

NÁŠ HOST:

Naším hostem je prozaik Miloš Urban. Rozhovor se týká jeho nové knihy Lord Mord. Urban zaujal čtenáře už svou prvotinou, knihou Poslední tečka za rukopisy, ve které projevil jak literárně historickou erudici, tak smysl pro napětí a pro humor. Následovala další díla, z nichž bych ráda zmínila Sedmikostelí, gotický román z Prahy, nebo zelený román Hastrman. Dramatickou zápletku a pěknou atmosféru měl i příběh Stín katedrály, abychom připomněli alespoň něco z dnes už dost bohaté Urbanovy bibliografie. Lord Mord je příběh z přelomu 19. a 20. století, kdy se v Praze nelítostně asanuje staré židovské město a na jeho místě vyrůstají výstavné činžáky boháčů. Něco ze starého pitoreskního světa nenávratně mizí a ani hlavní hrdina, hrabě Arco, proti tomu nic nezmůže - mocní opět prosadí svou. Urban vyvolává ducha ponurých uliček i místní strašidlo vraždící prodejné ženy, splétá důmyslné zápletky a předkládá čtenáři podstatně vyváženější dílo než byly některé jeho předešlé knihy. Co sám autor říká o žánru tohoto románu, se dozvíte v připojeném zvukovém příspěvku.

Miloš Urban: Lord Mord

RECENZE Karly Ladwigové:

Mark Slouka: Viditelný svět

Do jaké míry se autor ztotožňuje s postavami svých děl, to bývá různé. Někdy to čtenář vycítí a tvůrce se tím netají, jindy se ale od svých protagonistů striktně odděluje a připouští maximálně podobnost náhodnou. Hrdinové jeho románů vstupují do viditelného světa, žijí si v něm svým životem a dělají si - často i proti vůli autora - , co chtějí. Marně by se je snažil vtěsnat do naplánovaných kolejí. Stává se ale, že fikce autor-vyprávěč je natolik dokonalá, že jejich identita se tu přímo nabízí; a právě to je případ knihy M. Slouky. Syn českých poúnorových exulantů absolvoval newyorskou Columbia University a v současné době působí v oboru tvůrčího psaní na univerzitě v Chicagu. U nás vyšly dvě jeho knihy v roce 2002 - sbírka povídek Ztracené jezero a román Boží blázen, obě vysoce ceněné kritikou.
Román Viditelný svět je hlubokou sondou do minulosti, pokusem dobrat se pravdy o příběhu, který ovlivnil životy tří lidí. Příběh vypráví syn českých emigrantů v Americe, pátrající po milostném vztahu své matky ve staré vlasti v době protektorátu. Její láska, náhle vzplanuvší za dramatických okolností kolem atentátu na říšského protektora R.Heydricha, těžce poznamenala i soužití s mužem, za něhož se později provdala. Děj se rozvíjí ve vzpomínkách z Nového světa, přechází do dnešní Prahy a opět se vrací do moravské krajiny, kde nacházíme příslušníky protinacistického odboje. Jádrem knihy je závažná událost v roce 1942, k jejímuž nečekanému, avšak logickému vyústění dovede čtenáře autorova imaginace. Závěrečnou katarzí tak utišuje vyprávěčovu (a možná i vlastní) neklidnou duši.
Nový Sloukův román lze považovat za čtenářský zážitek. Pečlivě promyšlená osnova snu a reality, provázená neustálým napětím, citlivá volba jazykových prostředků od poetičnosti až po strohost náznaku přesně vystihujícího situaci. Spolu s tím vytříbený smysl pro detail umožňující pod realitou viditelného zahlédnout tvář světa, který se nám už ztratil z dohledu, nicméně připravil půdu tomu našemu.
Literární kritika definovala Slouku jako skutečného slovesného mistra a jeho kniha, vydaná loni v nakladatelství Paseka, to bezesporu potvrdila.

Mark Slouka: Viditelný svět

TIPY Z REGIONU:

Regionální novinkou je knížka významného českého znalce hradů Tomáše Durdíka. Tento odborník spolupracuje již delší čas se sdružením Hrady na Malši. Přesně jako toto sdružení se jmenuje i nová Durdíkova kniha, věnovaná těmto krásným a nepříliš známým místům a objektům. Hrady a tvrze na řece Malši jsou v knize dopodrobna popsány, ať už jde o hrady Velešín, Pořešín, nebo Sokolčí a další.

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Antoine de Saint Exupéry: Malý princ. (64 správně, 2 chybně)

Výherci: M. Janovská, F. Malec, M. Moravec, M. Mžiková, B. Reitzová, M. Štorkánová.

Nová otázka: 31. ledna roku 1929 zemřel autor patrně první moderní pohádky v české literatuře. Dílku, k němuž jej mimoděk inspirovala letní mez při jedné cestě, jak píše ve svých pamětech, z Peček do Bošína, nepřikládal sám spisovatel žádný velký význam a vydal je anonymně a vlastním nákladem v roce 1876. Zapadlo tehdy bez povšimnutí. Teprve o mnoho let později si našlo cestu ke čtenářům, a dodnes je to kniha, kterou všichni známe. Napište nám její název a jméno jejího autora.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio