Literární matiné 24. dubna 2011

24. duben 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Miloš Urban: Boletus arcanus
Nová kniha českého prozaika o kouzelné houbě, která splní každé přání. Doplněno 3D ilustracemi a brýlemi pro hravé čtenáře.

Miloš Urban: Boletus arcanus


















Jo Nesbo: Nemesis
Napínavý příběh, jehož hrdinou je kriminalista H. Hole. Při přepadení banky v centru Osla zabije lupič jednu ze zaměstnankyň.

Jo Nesbo: Nemesis

















Vzpomínka na Borise Jachnina:

17.dubna 2011 zemřel v Českých Budějovicích Boris Jachnin. Archivní rozhovor připomíná některé z jeho knih, nejprve monografii Walt Disney.

Boris Jachnin












RECENZE Karly Ladwigové:

Jan Royt: Kristus v křesťanské ikonografii
U příležitosti výstavy Kristus v umění věků, uspořádané vloni v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách, se dostala na knihkupecké pulty atraktivní publikace Jana Royta s předmluvou českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura. Podává ucelený přehled zobrazování Ježíšovy osobnosti v průběhu staletí. Autor, narozený 1955 v Roudnici nad Labem, je předním znalcem v oboru dějin umění, profesorem UK a ředitelem Ústavu dějin umění FF UK. Působí jako pedagog na řadě vysokých škol, v redakční radě časopisu Umění a od r. 1985 publikoval na 200 monografií, článků a studií v našich i zahraničních periodikách a sbornících.
Christologický cyklus v průběhu dějin je členěn chronologicky a tvoří 3 celky. První – Inkarnace a Kristovo dětství – začíná zvěstováním P. Marii, přechází k narození Páně a klanění tří mágů a končí rozpravou dvanáctiletého Ježíše v chrámu. Na dějové bázi je postupně probíráno výtvarné zobrazení událostí s výkladem jeho malířských specifik a příkladů lokace v Čechách i evropských zemích. Veřejná činnost Krista je druhým a nejrozsáhlejším oddílem knihy. Začíná křtem v Jordánu, pokračuje veřejným působením, zázračným
uzdravováním, putováním s apoštoly až po vjezd do Jeruzaléma a Kristovo umučení. Vrcholí pak jeho zmrtvýchvstáním jako podstatou křesťanské víry, inspirujícím spolu s pašijovým okruhem snad nejvíce umělců všech dob. Zahrnuje bezpočet artefaktů, z nichž se autor snaží zachytit ty nejprůkaznější, vykládá symboliku dějů, cituje z evangelií a upozorňuje na alegorie a zajímavosti, např. námět Živého kříže, Andělské Piety či Svátečního Krista.
Třetí okruh knihy probírá podoby Krista a jeho symboly. Tvář Spasitele neznáme, dovídáme se o ní jen z existujících vyobrazení, jako je Veraikon či obtisk Veroničiny roušky. O to bohatší je umělecká fantazie, v nesčetných podobách zobrazující Krista ve sv.Trojici, jako Pantokratora (Vševládnoucího) ve východní tradici, Nejsvětějšího Salvátora, Piety Páně či Bdělého oka, až po zobrazení Srdce Ježíšova, jehož kult byl schválen r.1675.
Legendární děje vázané ke Kristovým podobám, výklad reálií, utříděnost tematiky, to vše zachycuje Roytova v podstatě učebnice křesťanské ikonografie. Její informativnost, ale i čtivost a srozumitelnost potěší všechny příznivce výtvarného umění, pro něž knihu vydalo nakladatelství Karmášek v edici Historie.

Jan Royt: Kristus v křesťanské ikonografii

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Zkrocení zlé ženy. (66 odpovědí dobře, 2 chybně)

Výherci: J. Čalounová, M. Dvořáková, E. Holejšovská, J. Machníková, B. Příhodová, V. Tourek.

Nová otázka: Otázka je tentokrát snadná. Z opravdového životního příběhu skotského námořníka Alexandra Selkirka vytěžil jeden britský autor námět pro svou veleslavnou knihu, která byla sice vydaná v roce 1719, ale čte se v různých úpravách a přepracováních dodnes a vy jste ji ve škole určitě četli také, i když originál zná nejspíš málokdo. Ptáme se vás na jméno autora – mimochodem zemřel 24. dubna 1731, je to už 280 let – a také na název tohoto románu.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio