Literární matiné 24. 8. 2008

24. srpen 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Robert Kvaček: Dva diktátorovy pády
Kniha předního českého historika se věnuje osobnosti a době italského fašistického vůdce Benita Mussoliniho, jehož snem bylo vytvořit nové římské impérium. Válka však Itálii vyčerpala a oslabila.







Robert Kvaček: Dva diktátorovy pády

John Tyler Bonner: Na velikosti záleží
Autor vysvětluje populárním způsobem roli velikosti ve světě přírody, pro příklady sahá i do světa literatury.







John Tyler Bonner: Na velikosti záleží

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Miloslav Sviták, autor knih Opevnění Jindřichohradecka z let 1936 - 1938 a Příprava obrany Jindřichohradecka v roce 1938, který právě vydává sborník dokumentů Boj v lehkém opevnění.

Miloslav Sviták: Boj v lehkém opevnění



RECENZE Jaromíra Slomka:

Umberto Eco: Poznámky na krabičkách od sirek

Na Umbertu Ecovi, italském filozofovi, estetikovi, literárním vědci a spisovateli, je nejlepší to, že s námi žije naši přítomnost, že je to náš současník, který nás může překvapovat novými díly. V českém kulturním prostředí je dávno doma, už od světoznámého románu Jméno růže. Tomu se dostalo překladu do češtiny ještě za minulého režimu, česká ecovská knihovnička je nyní už docela rozsáhlá, dá se říci, že to hlavní, co vyšlo z Mistrova pera, máme po ruce - z nedávné doby například Dějiny krásy a Dějiny ošklivosti. Nyní se na trhu díky nakladatelství Argo objevila poměrně rozsáhlá kniha nazvaná Poznámky na krabičkách od sirek. Je to Ecova publicistika, články z devadesátých let, psané pro italský týdeník L'Espresso. Eco se tady - podobně jako mezi válkami náš Karel Čapek - vyjadřuje ke všemu možnému, neexistují pro něho ani hranice států, ani hranice vědních oborů. Nejde ovšem o žádnou povrchní žurnalistiku, čtenář poznává zas a zas, že tedy k němu mluví pisatel s hlubokým vzděláním a širokým přehledem. Navíc vtipně, lehce, se schopností nových pohledů na staré věci. Například sloupek Válka, násilí a spravedlnost začíná slovy: "Existuje spravedlivá válka? Nad touto otázkou, která už čtrnáct dní rozněcuje vášnivé debaty, se vznáší stín nedorozumění: jako by se diskutovalo o tom, zda jsou dvě rovnoběžky těžší než druhá odmocnina. Pokusím se zjistit, v čem je problém, a položím otázku jinak." Ano, Eco se často pokouší "zjistit, v čem je problém", a s obdivuhodnou umíněností pokládá "otázku jinak": V zamyšlení nad úlohou a postavením médií v dnešním světě, což je záležitost, k níž se Eco vyjadřuje opakovaně, čteme mimo jiné tuto jednoduchou poučku: "V případě aktuálních zpráv by měly noviny usilovat o to, aby je zveřejnily dříve než ostatní, ale v každém případě by je měly otisknout, ačkoli to dělají i další noviny; kdežto u názorů by se měly hledat věci dosud nepublikované." A právě takové názory Eco má - osobité, neodvozené, často provokativní. Číst si v něm je velký čtenářský zážitek, rozkoš a slast. Jen jedno je nepochopitelné: proč překladatelka Zora Obstová vpašovala mezi jednotlivé tematické oddíly do funkce názvů české verše různých autorů (bez uvedení jejich jmen), třeba Tylovo Kde domov můj, Havlíčkovo By náš jazyk neshnil v hrobě či Nerudovo My přežijem cokoli. Je to zbytečné a nevtipné. Eco takové apartní ozdobování nepotřebuje. Jinak ovšem: díky za tu knihu.

Umberto Eco: Poznámky na krabičkách od sirek

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Josef Schwarz - Červinka (celkem 54 odpovědí: správně 49, chybně 5).

Výherci čtvrtletního předplatného Týdeníku Rozhlas: Dr. Ivo Puffer, Zdeňka Jirušová, Marie Kouklová, Vladimír Dvořák, Jana Sobolíková, Marcela Sekáčová.

Nová otázka: Hádanka připomene významného českého zoologa, který by se 26. srpna dožil 80 let. Bohužel, zemřel před dvěma roky. Nám Jihočechům chybí dvojnásob, protože vychovával nové odborníky na Jihočeské univerzitě. Je známý také jako dlouholetý ředitel pražské ZOO a autor či spoluautor více než tří desítek knih. Na svou asi nejznámější knihu Chováme se jako zvířata? navázal v roce 2005 velkou prací Etologie s podtitulem Biologie chování zvířat. V archivu máme uchováno, co o ní tehdy řekl, takže vám můžeme napovědět i zvukovou ukázkou jeho hlasu.

Poznali jste, který autor hovořil o své knize? Napište nám jeho jméno do 14 dnů.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 29 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio