Literární matiné 24. 5. 2009

24. květen 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Tos přehnal, miláčku
Povídky o různých podobách neshod v milostných vztazích napsali Jaroslav Rudiš, Věra Nosková, Michal Viewegh, Irena Obermannová a další.








Tos přehnal, miláčku

Dick Francis, Felix Francis: Talár a dres
Detektivní román, jehož děj se opět (jak je tomu u Dicka Francise zvykem) odehrává v dostihovém prostředí. Je žokej Steve doopravdy krutým vrahem? Odpověď hledá právník a amatérský jezdec Goeffrey.







Dick Francis, Felix Francis: Talár a dres

Veletrh Svět knihy - Praha 14. - 17. května 2009:

Hosté 15. veletrhu Svět knihy: Ivan Klíma, Jáchym Topol, Radka Denemarková, František Novotný, Ilja Hurník, Ivan Kraus a další.

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: A. C. Doyle: Ztracený svět. (60 správných odpovědí, 1 chybně)

Výherci: H. Kovaříková, J. Machníková, M. Vastl, D. Zabloudil, A. Zelenková, M. Zídková.

Nová otázka: 27. května roku 1884 se v Praze narodil spisovatel, publicista, překladatel a hudební skladatel, který byl velkou kulturní osobností a propagoval ve světě například dílo Leoše Janáčka. Naše otázka je ale z literárního světa. Náš neznámý byl totiž blízkým přítelem Franze Kafky. Když Kafka zemřel, ustanovil jej vykonavatelem své závěti a v této závěti přikázal, aby jeho dosud nepublikovaná díla byla zničena. To se ovšem nestalo, a tak díky neposlušnosti našeho hledaného autora vyšly Kafkovy prózy Amerika, Zámek nebo Proces. Jak se tento autor jmenuje? Napovíme ještě, že napsal například velmi zajímavou vzpomínkovou knihu Život plný bojů.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio