Literární matiné 23. ledna 2011

23. leden 2011

KNIŽNÍ TIPY:

Jaroslav Haidler: Prokletá setba
Dobrodružný příběh z doby druhé světové války, jehož hrdina, německý vyzvědač, se rozhodne spolupracovat s československou výzvědnou službou.

Jaroslav Haidler: Prokletá setba








Andrew Nicoll: Nic není, jak se zdá
Romantický příběh dvojice, která musí kvůli lásce překonat hodně překážek.

Andrew Nicoll: Nic není, jak se zdá








NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je historička Milena Hajná, autorka knihy Rožmberkové, cestovní průvodce.

Milena Hajná: Rožmberkové, cestovní průvodce



RECENZE Karly Ladwigové:

Sofi Oksanenová: Očista
Nejdříve přišla na svět divadelní hra podle skutečné události. Byla úspěšná, a tak se finská autorka Sofi Oksanenová rozhodla prohloubit a rozšířit téma o prožitky své matky a estonského otce; napsala román se symbolickým názvem Očista, který jí vynesl řadu literárních cen (např. Mika Valtariho), včetně té nejprestižnější – ceny FINLANDIA. Pro velký čtenářský ohlas byla kniha přeložena do 28 jazyků a jedním z prvních byl překlad do češtiny.
Příběh začínající téměř detektivně vypráví o dvou sestrách – Allide a Ingel – žijících v harmonické rodině ve svobodném Estonsku 30. let. Přichází však šokující zlom: válka, krátká německá okupace a nekonečná nadvláda Sovětů. Éra zbídačování obyvatelstva, věznění, kolaborace, násilí a hlavně všudypřítomný strach devastující občany nejen materiálně, ale i morálně, protože láme charakter. Spolu s novým pořádkem v zemi ovlivní životní cesty obou sester nepominutelný fenomén – dvě podoby lásky k jednomu muži. Allide podlehne náporu a po drastickém zážitku s vyšetřovateli a ze žárlivosti na šťastně provdanou sestru podepíše souhlas s deportací Ingel a její dcerky do Sovětského svazu. Vděku a lásky od sestřina muže Hanse, jehož ukryje před pronásledovateli, se však nikdy nedočká a dál je vystavena mukám marné touhy po naplnění svého vztahu. V líčení jejího sžíravého citu uplatňuje autorka své vlohy pro drama po vzoru antických tragédií. Pozoruhodně pracuje s kontrasty v mezních osobních i společenských situacích. Střídající se dějové roviny – vzpomínek a reality 90.let – zachovávají svůj kolorit a dávají čtenáři pocit sugestivního prožitku. Po celou dobu vede Oksanenová v podstatě se čtenářem dialog a nutí ho reflektovat vypjaté situace. Na základní otázku, kterou lidstvo řeší odvěků, si má odpovědět každý sám: Jak vysokou cenu je člověk schopen a ochoten zaplatit za přežití? Najde v sobě sílu vzepřít se násilí? Tak i Allide musí projít strastiplnou katarzí, než se jí podaří očistit se z dávného provinění.
Formou i obsahem mistrně napsaný román vydalo loni nakladatelství Odeon v neméně mistrném překladu Jana Petra Velkoborského.

Sofi Oksanenová: Očista

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Akéla byl vůdce vlčí smečky v Kiplingových Knihách džunglí. (81 odpovědí, 1 chybně)

Výherci: J. Brabencová, M. Buchalová, A. Čižmárová , V. Chromá, R. Chylík, V. Tourek.

Nová otázka: Dnešní hádanka je velmi lehká. 29. ledna před 110 roky zemřel Julius Zeyer. Tento velmi slavný a čtenáři ve své době milovaný autor opustil v roce 1887 rodnou Prahu a hledal duševní klid a vyrovnanost v jednom jihočeském městě, které si zvolil za svůj nový domov. Jak se to město jmenuje?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: Hana.Soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio