Literární matiné 23. 11. 2008

23. listopad 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Iva Pekárková: Sloni v soumraku
Nerovný vztah mladého Senegalce a stárnoucí Angličanky ve strhujícím příběhu, v němž nechybí ani humor, ani smutek.






Iva Pekárková: Sloni v soumraku

Zdeněk Němeček: Tvrdá země
Tvorba Zdeňka Němečka nejenže není doma doceněná, ale není ani známá. Například tento román vychází česky poprvé. Zdeněk Němeček žil od roku 1948 v cizině a tato kniha popisuje jeho zkušenosti z práce v kanadských lesích.




Zdeněk Němeček: Tvrdá země

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Jan Solpera, který právě vydal knihu Nadějný začátek se smutným koncem. Podtitul: Krátká historie výstavby lehkého opevnění v jižních Čechách z konce 30. let 20. století. Knihu o tzv. řopících vydalo Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích.

Jan Solpera: Nadějný začátek se smutným koncem


RECENZE Davida Žáka:

Orhan Pamuk: Nový život (Agite/Fra, přeložila Petra Sedmíková)

Tak jako Márquez se svými Sto roky samoty a další magicko-realističtí autoři latinsko-americké literatury přitáhli pozornost velkých nakladatelských domů, a s tím i čtenářů, ke své tradici, k jazyku a kultuře, tak i Orhan Pamuk, turecký spisovatel, přitáhl pozornost ke své rodné zemi. Pamuk tak svými knihami udělal daleko víc než kdejaký cestopis či televizní dokument. Díky jeho uměleckému pohledu na historii vlastní země smí čtenář nahlédnout pod pokličku příběhů o Istanbulu, o krajině plné tajemství, o lidech, které poznat je pro cizince téměř nemožné.
Český čtenář se dosud měl možnost s tímto autorem obeznámit jen díky vzpomínkové knize Istanbul a díky románu Jmenuji se červená. Nakladatelství Fra uvedlo na naši knižní scénu další Pamukovo dílo - Nový život. Jedná se o fiktivní road movie ze současnosti. Hrdinou je student architektury, který žije s rodiči do chvíle, kdy se mu dostane do ruky jakási tajemná kniha, o níž se dozvídáme, že mu otevře bránu do světa imaginace. Tento svět však není jen novým životním impulsem, jakýmsi oživujícím balzámem, ale je zároveň i nebezpečnou pastí, jež vede ke smrti. Mladík se v příběhu zamiluje do dívky Canan a společně s ní cestuje přes Anatolii, přespává v nočních autobusech, vidí bouračky na silnicích, dívá se na videofilmy a potkává mnoho lidí podobných andělům a pohádkovým bytostem. Se záhadnou knihou tak žije novým životem, který míří dál od reality ke zmarněným nadějím. Prozářené světlé zítřky se nekonají.
Tento mystický příběh o pouti a hledání však není psán jako pohádka či mýtus, naopak Pamuk k němu přistupuje věcně se všemi reáliemi tureckého venkova a nepohodlného cestování. Zažijeme spolu s hrdinou i akční výbuchy a pohled na mrtvoly, ovšem v konkrétní krajině, jde tedy do jisté míry i o fantasmagorický thriller inspirovaný filmy postmoderního režiséra Davida Lynche, k němuž se Pamuk vědomě hlásí, stejně jako japonský spisovatel Haruki Murakami. Pamuk však - na rozdíl od postmoderny, která vše relativizuje - nahlíží na dění v knize vážně beze stop ironie.
Pamuk ve svých knihách mistrně spojuje prvky východní i západní literární tradice. Dokazuje tak, že existuje jen jeden svět, kde žijí lidé, bez ohledu na politickou situaci a náboženství. Věří v člověka, který chce být sám sebou, a pokud jej nějaký režim pronásleduje, je zaostalý a hodný transformace. Pamuk je velkým vypravěčem našeho světa, vypravěčem, který boří hranice, třebaže zůstává pevně vkořeněný ve své tradici; celý život žije v jednom domě uprostřed Istanbulu. Toto město se stalo Pamukovou celoživotní láskou a hraje ve všech příbězích důležitou roli, stejně tak jako láska k jeho hrdinům a k lidem obecně.

Orhan Pamuk: Nový život

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: G. B. Shaw: Pygmalion. (správně: 63, chybně: 6)

Výherci: M. Bečvářová, K. Dlouhá, A. Frintová, M. Chýnová, M. Moravec, K. Prášková.

Nová otázka: V jedné milé české knížce vystupuje slečna Elis, matka studentů, studenti např. Vavřena a Frybort a dívky Lenka a Márinka. Jak se ta kniha jmenuje a kdo ji napsal?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 29 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.