Literární matiné 22. 8. 2010

22. srpen 2010

KNIŽNÍ TIPY:

William Faulkner: Komáři
Děj prvního velkého románu nositele Nobelovy ceny za literaturu se odehrává na výletní jachtě ve společnosti neworleánských umělců.

Leoš Šimánek: Austrálie křížem krážem
Další kniha známého cestovatele, fotografa a spisovatele líčí jeho cestu po Austrálii, při níž vyzkoušel spolu se svou rodinou nejrůznější dopravní prostředky a poznal všechny tváře tohoto zajímavého kontinentu.

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je tentokrát Ondřej Fibich, který představuje svou knihu šumavských pověstí Staré pověsti vimperské a Čarovná ves Štítkov.

RECENZE Jaromíra Slomka:

Lukšů David, Palán Aleš: Rozsvítil pro mne - Přátelství Otokara Březiny a Matěje Lukšů
Literatura o Otokaru Březinovi je poměrně bohatá, osobnost tohoto velkého básníka, možná největšího, jaký se kdy v české poezii objevil, stále přitahuje literární historiky i teoretiky a také – což je nejdůležitjěší – čtenáře. Existuje dokonce Společnost Otokara Březiny se sídlem v Jaroměřicích nad Rokytnou, agilní spolek asi tří set ctitelů básníkova literárního odkazu. Nejnovějším příspěvkem k březinovskému bádání je knížka připravená editory Davidem Lukšů a Alešem Palánem, nazvaná Rozsvítil pro mne. S podtitulem Přátelství Otokara Březiny a Matěje Lukšů ji vydalo brněnské nakladatelství Host.
Dá se říci, že o Březinovi už toho víme docela hodně; jeho rozsáhlá korespondence, knižně dostupná v relativní úplnosti, ilustruje život Václava Jebavého, jak znělo Březinovo občanské jméno, velmi detailně. A přece deníky Matěje Lukšů, Březinova spolužáka z telčské reálky, později učitele a inspektora a básníkova celoživotního přítele, Březinův obraz pozoruhodně prokreslují. Editoři, z nichž jeden je pravnuk Matěje Lukšů, zpřístupňují staré zápisky, komentují je a vysvětlují. Činí tak citlivě, se znalostí historických souvislostí. Výsledkem je čtivá březinovská kniha, pěkný příspěvek ani ne tak k dějinám české poezie, spíše k dějinám české společnosti. Důkazem budiž záznam Matěje Lukšů z 23. září 1928. V tom roce Březina dostal takzvanou velkou státní cenu za literaturu, což bylo 100 000 korun, v té době velká částka, kterou si Březina ovšem neponechal, věnoval ji spolku Svatobor:
“Lidé již podávají muž žárosti o podporu. I sám Florian píše, aby mu oněch 100 000 (totiž jeho podniku) dal, a tím že se zabezpečí proti každému dalšímu udělování cen. B. by rád cenu odmítl, ale nechce být zpupný vůči státu. Přemýšlí o krotké formě odmítací, která by všestranně vyhovovala. Myslí, že by měl býti poctěn Holeček, který byl již spisovatelem, když B. jako chlapec lehával na podlaze a prohlížel Světozory, kam Holeček psal.” Snad mohli editoři na tomto místě poznamenat, že Josef Holeček zemřel v následujícím roce – ani ne tři týdny před Březinou. Možná je dobře, že to neudělali, a dopřáli tak čtenářům rozkoš z vlastních objevů.

Lukšů David, Palán Aleš: Rozsvítil pro mne - Přátelství Otokara Březiny a Matěje Lukšů

VZPOMÍNKA NA LUDVÍKA KUNDERU

17. srpna 2010 zemřel Ludvík Kundera, básník, překladatel a publicista, jeden ze zakladatelů surrealistické skupiny Ra, redaktor Bloku i Hosta do domu, který po roce 1968 musel velmi omezit své aktivity i publikační činnost. Po listopadu 1989 ale opět přednášel na několika vysokých školách a také připravoval k vydání své rozsáhlé sedmnáctisvazkové spisy. Právě kolem nich se točil rozhovor, který vznikl v roce 2001 při Kunderově návštěvě Českých Budějovic. Není bez zajímavosti, že Spisy Ludvíka Kundery začaly vycházet v někdejším jihočeském nakladatelství Rovina v Prachaticích.

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Ztracené iluze. (Správně: 67 odpovědí, chybně: 1.)

Výherci: A. Frintová, J. Klonfar, T. Mužíková, I. Poupová, F. Tondl, I. Šimková.

Nová otázka: V dnešním vydání Literárního matiné si připomínáme básníka, dramatika a překladatele Ludvíka Kunderu. Víte, v jakém příbuzenském vztahu byl k jinému slavnému autorovi, Milanu Kunderovi?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio