Literární matiné 21. 9. 2008

21. září 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Tomáš Zmeškal: Milostný dopis klínovým písmem
Děj této autorovy románové prvotiny se odehrává ve druhé polovině 20. století v naší zemi a ukazuje celou bídu tehdejší společnosti.







Tomáš Zmeškal: Milostný dopis klínovým písmem

František Emmert: Češi u Tobruku
Autor shromáždil autentické vzpomínky českých mužů, kteří za 2. světové války dorazili s mnoha obtížemi až do libyjského přístavního města Tobruk, o které se utkali s německými vojáky.





František Emmert: Češi u Tobruku

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je tentokrát vimperský rodák Martin Sichinger, autor knihy Cukrový klaun, který vyhrál letošní Literární cenu Knižního klubu. Děj jeho knihy se odehrává ve vojenském újezdu Boletice.

Martin Sichinger: Cukrový klaun




RECENZE Jaromíra Slomka:

Čeština v dialogu generací

Už dávno víme, že jazykověda vůbec nemusí být suchá, nezáživná disciplína, ba naopak: může být velmi zábavná, vtipná, čtenářsky vděčná, a přitom moudrá. Dobré jazykovědné práce měly odjakživa větší čtenářský ohlas než studie dejme tomu z anorganické chemie. Důvod je nasnadě: jazyk je nástroje myšlení a komunikace pro každého z nás, poučení o něm není nikdy dost. K jazykovědným pracím, které by si mohly získat větší počet čtenářů, patří nově i dílo nazvané Čeština v dialogu generací. Jako hlavní editorky jsou na obálce svazku z Nakladatelství Academia uvedeny Jana Hoffmannová a Olga Müllerová z Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky., spoluautory jim byli další lingvisté z akademického pracoviště: Světla Čmejrková, Martin Havlík, Lucie Jílkové a Jiří Zeman. Snad poprvé v historii české jazykovědy se tu zkoumají specifika řeči příslušníků nejstarších generací uživatelů češtiny a také zvláštnosti komunikace starých lidí s lidmi mladšími. Badatelé pracovali v terénu, s mikrofonem v ruce pořizovali materiál pro další výzkum. Dotazovaní nevěděli, že objektem bádání spíše než oni sami je jejich řeč, Tantalům vypravovali své vzpomínky na dětství a mládí, tedy na doby dávno minulé, na něž mohou živě vzpomínat právě jen oni, příslušníci nejstarších generací. Uplatnili tak i výrazy, které vycházejí z oběhu. K čemu je to všechno dobré? Autoři sami říkají, že výsledky výzkumu této komunikace je možno aplikačně využít zejména "a) při výchově nejstarší generace ke komunikaci (například v univerzitě třetího věku), b) při výchově osob, které s nejstarší generací pracují, c) v didaktice češtiny, případně jiných jazyků".
O tom, že s nejstaršími generacemi odcházejí z jazyka i starší slova, dnešním mladým zhusta nesrozumitelná, svědčí v knize přetištěný dotazník pro respondenty-juniory. Měli napsat, jak rozumějí následujícím výrazům: hambalek, almara, firhaňky, valcha, verpánek, cmunda, potěh, štoudev, štucel a oringle. Jsme si všemi těmi výrazy jisti? Pak to znamená, že zřejmě už k nejmladším generacím nepatříme.

Čeština v dialogu generací

NÁŠ TIP + pozvánka na autogramiádu:

Známý český typograf a grafický designér Jan Solpera je trochu překvapivě autorem knihy z vojenské historie. V úterý 23.9. bude v muzeu Hradecka pokřtěna jeho knížka Devětadvacátí v osmatřicátém. Jde o jindřichohradecký pěší pluk číslo 29 a rok 1938, kdy byla vyhlášena v tehdejším Čs. mobilizace na obranu republiky před Hitlerem. Kniha bude pokřtěna v 15 hodin a křest ještě doplní malá výstava.

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: William Faulkner: Hluk a vřava /zuřivost/. (32 správných odpovědí, 12 chybných)

Výherci: Robert Chylík, Václav Tourek, Miloš Moravec, Martin Vastl, Anna Čižmárová, Jiřina Machníková.

Nová otázka: 24. září by se dožil 85 let jeden významný český prozaik, který bohužel zemřel už v roce 1994. Proslavil se hned prvními svými díly, ve kterých se odráží trauma holocaustu. Neptáme se na jeho prvotiny, ale na román z roku 1983, ve kterém se odrazily autorovy pobyty ve Vídni v 70. letech. Děj tohoto velmi obsáhlého historického románu se právě tam odehrává. Kulisami je secesní Vídeň a autor v něm nezapře, že studoval dějiny umění a pracoval jako památkář. Jméno autora a název románu nám napište do pátku 26. 9. 2008.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 29 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio