Literární matiné 20. 6. 2010

20. červen 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Jan Jandourek: Tomáš Halík - Ptal jsem se cest.
Knižní rozhovor Jana Jandourka s Tomášem Halíkem vychází nově, doplněný teď o CD, na němž čte Tomáš Halík vybrané části knihy.

Ota Ulč: Návraty nenávraty.
Román o tom, jak je těžké odejít z rodné země a začít jinde, a také o tom, jak je těžké se do ní vrátit.

NÁŠ HOST:

Kulturní historička Dagmar Blümlová připravila spolu s Petrem Kubátem knihu, která je tečkou za Zíbrtovým Kostelcem. Než si povíme více o sborníku nazvaném Čas zdravého ducha v zdravém těle, povězme si nejdříve, co to Zíbrtův Kostelec byl.

NÁŠ TIP:

Obsáhlý román slavného spisovatele Salmana Rushdieho Čarodějka z Florencie vydala Paseka. Čtenář se ocitá ve dvou rozdílných světech: jednak v renesanční Itálii, jednak v Indii. Kupodivu se tyto světy zvláštním způsobem prolínají, doplňují a obohacují. Napínavý příběh plný tajemství, v němž se mísí sen a skutečnost, Rushdieho myšlenku o obohacujícím spojení východní a západní kultury krásně ilustruje. Knihu vydala Paseka v překladu Pavla Dominika a jmenuje se Čarodějka z Florencie.

Salman Rushdie: Čarodějka z Florencie


RECENZE Terezy Charvátové:

Wang Chung-ťün: Chuej Kche hledá cestu / Pověsti o klášteru Šaolin
Jak již sám název naznačuje, knížka je určená právě těm, kteří hledají cestu. Obsahuje přes čtyřicet příběhů spojených s bájným čínským klášterem Šao-lin. Většina z nich vypráví zcela konkrétně a bez slovní ekvilibristiky právě o lidech, kteří hledají svoji cestu.
Klášter Šao-lin je kolébkou čínského čchan buddhismu. Byl založen roku 495 našeho letopočtu. Z osamělých meditací zde vznikla a postupně se vyvinula bojová umění, která se stala zárodkem současného šaolinského stylu. Wang Chung-ťün pověsti s ním spojené sesbíral a některé z nich dotvořil, aby „pomohl zachovat čínské dědictví a obohatit kulturní život lidí“, jak sám píše ve své předmluvě.
Učinil tak velmi skromně a bez výrazné literární ambice. Příběhy vypráví jako prosté pohádky bez širokého rozmachu, kudrlin a zamyšlení, s důrazem na věcnost a přesnost. Některé motivy se v souboru opakují, některé se odrazí ve slovech jen jednou podle toho, jak se poskládal sesbíraný materiál lidové slovesnosti.
Dědictví kláštera Šao-lin má pro pacifistickou a rozháranou Evropu naší doby zajímavou zprávu. Ukazuje klid a usebrání, ze kterého se původně malí a často slabí lidé usilovnou prací na malém kousku, který je jim dán, cvikem těla i ducha, proměňují v hrdiny. Říká, že cvičit tělo znamená i cvičit duši a fyzická síla není nic špatného. Ukazuje, že ve jménu dobra je třeba i bojovat.
Přímá a hrdinská cesta šaolinských mnichů k dobru je pro mě právě tou zajímavou zprávou – inspirací ke klidu, ke skromnosti, k rozumnému vyvážení životních povinností, včetně neutuchající práce na sobě, rozumného a citlivého přístupu k lidem, pozornosti k duchovnímu přesahu, ale i docela prostému, lidskému boji.
Čínský filosof, Mistr Zhuang řekl: „Cesta povstává z toho, jak ji chodíme.“ Příběhy z kláštěra Šao-lin ukazují, jak se také dají cesty chodit. Nestrhnou vás do víru vášně, ale rozumně a věcně předvádějí, jak se stát akčním hrdinou všedního dne. Pro Evropany je to cesta nepopulární, cizí, ale inspirativní - plná dosažitelného bohatství.
Příběhy obsažené v knize Chuej Kche hledá cestu sebral a zpracoval Wang Chun-ťün, přeložil je Miroslav Krůta a ilustrovala je Dora Dutková. Knihu vydalo v roce 2009 nakladatelství Argo.

Wang Chung-ťün: Chuej Kche hledá cestu / Pověsti o klášteru Šaolin

SOUTĚŽ:

Nová otázka: Chrám svatého Mikuláše na pražské Malé Straně, konkrétně jeden tamní obraz, inspirovaly významného českého prozaika a novináře ke slavnému literárnímu dílku. 12. června roku 1840, tedy před 170 lety, se tento autor narodil, což je malá nápověda. Napište nám jméno autora a název toho díla. Na vaše odpovědi čekáme do pátku 25. června 2010.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.