Literární matiné 2. 11. 2008

2. listopad 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Marie Ryantová - Petr Vorel (editoři): Čeští králové
Kniha vznikla na základě přednáškového cyklu významných českých historiků a přináší medailony vladařů od prvních přemyslovských knížat až po Karla I. Habsbursko - Lotrinského.






Marie Ryantová - Petr Vorel (editoři): Čeští králové

A. D. Košelev: Velká vlastenecká katastrofa
Jaké byly příčiny ohromných ztrát, které SSSR utrpěl na samém začátku bojů proti hitlerovskému Německu za 2. světové války? Až po pádu komunistické moci na to odpovídají do té doby nepřístupné archivy.






A. D. Košelev: Velká vlastenecká katastrofa

NÁŠ HOST:

Hostem Literárního matiné je Vladimír Hokr, starosta Nových Hradů a také učitel dějepisu, autor knihy Příběhy novohradských domů.

Vladimír Hokr: Příběhy novohradských domů





RECENZE Davida Žáka:

Ian McEwan: Na Chesilské pláži (Odeon 2007, překlad Ladislav Šenkyřík)

Nakladatelství Odeon vydalo v překladu Ladislava Šenkyříka novou knihu Iana McEwana Na Chesilské pláži. McEwan patří k nejvýznamnějším britským spisovatelům a o jeho věhlasu svědčí i to, že všech dvanáct románů bylo přeloženo do celé řady jazyků a hojně vyhledáváno čtenáři, takže se jedná vždy o literární události. Nejinak je tomu u nás, kde byly publikovány dosud všechny jeho knihy. I čeští čtenáři měli možnost porovnat literární předlohy Betonové zahrady a Cizinců ve městě s jejich filmovým zpracováním. Novela Na Chesilské pláži vynesla dle britské kritiky McEwana mezi národní spisovatele, a to díky typickým anglickým tématům, kterými se autor v knize zabývá - jedná se o témata: společenské postavení, rezervovaný přístup k sexu, kariéra, rodina a ostrovní gastronomie, která dle autora za moc nestojí. Příběh jedné svatební noci se odehrává v Anglii na počátku 60. let, procházíme se spolu s hrdiny Florence a Edwardem po nádherném jižním pobřeží a můžeme tak nahlédnout do doby, která podmiňovala chování, city i vztahy lidí. Nacházíme se v čase, v němž se dá inhalovat nastávající uvolněná atmosféra hippies, v šelestění mořských vln zaslechneme tu a tam motivy z písní od Beatles a dokonce kdesi v ovzduší visí cosi tak neskutečného, jako antikoncepční pilulka vynalezená někde za oceánem. V Anglii však společnost žije stále v zajetí staré britské morálky, jež naše dva mladé vzdělané hrdiny, kteří o sobě smýšlejí svobodomyslně a bez předsudků, determinuje a svazuje víc, než by si byli schopni přiznat. Svatební noc se pro mladé novomanžele stane nepřekonatelnou překážkou, dostáváme se tak k jevu, který zjednodušeně nazýváme psychopatologií lidské sexuality. Autor nás nechá nahlédnout do vědomí obou protagonistů, hlavně mladé Florence, která je silně ovlivněna puritánskou matkou, zamlženým otcem a příručkou pro mladé nevěsty - to vše ji svazuje natolik, že pociťuje strach, ne však ze samotného aktu, ale ze ztráty sama sebe, ze ztráty své vlastní identity. Spisovatel vypráví příběh i s jistou dávkou vtipu, v němž zaznívají echa soucitu a sdílení osobní tragédie hrdinů. Z trapné komičnosti se tak stává tragédie plná pýchy a ponížení, nechtěného vzájemného ubližování. Třetím protagonistou příběhu je i duch doby, duch anglické společnosti, výchovy a škrobenosti, duch zestárlý a neohebný. McEwan zde dospěl k vrcholům vyzrálého vypravěčského umění bez potřeby šokovat.

Ian McEwan: Na Chesilské pláži

TIP Z REGIONU:

Václav Malina vydává knihu rozhovorů se zajímavými lidmi, kterou nazval Zpátky na jih aneb Všechny cesty vedou na jih. Najdete tu mnoho známých jmen: Pavel Šporcl, Petr Brukner, Jiří Mádl a další známé osobnosti v dialozích i drobných historkách.

Václav Malina: Zpátky na jih aneb Všechny cesty vedou na jih







SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Thomas Mann: Doktor Faustus - život německého hudebního skladatele Adriana Leverkühna vyprávěný jeho přítelem.

Výherci: V. Batistová, M. Buchalová R. Kotlárová, J. Svatek, K. Vitvar, L. Voldán.

Nová otázka: Opět připomene hrdiny slavných literárních děl a otázka je velmi stručná a snadná. Ve které knize vystupuje zeměměřič K a kdo je autorem této knihy?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 29 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio