Literární matiné 17. 10. 2010

17. říjen 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Nura Abdi: Slzy v poušti
Autobiografický příběh ženy, která se narodila v Somálsku a na jako dítě se musela podrobit krutému obyčeji - ženské obřízce. Kniha líčí nejen tento děsivý zážitek, ale i cestu hlavní hrdinky ke svobodě.

František Nepil: Hledání radosti
Drobné milé prózy autora, který viděl život z té lepší stránky a uměl se z něj radovat. Z Nepilovy pozůstalosti sestavila tuto knihu jeho žena.

NÁŠ HOST:

Naši hosté jsou dnes dokonce dva – na jubilejní 20. ročník Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě nás pozvou jeho ředitelka Markéta Hejkalová a předseda českého Pen klubu Jiří Dědeček.

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Emanuel Frynta. (Správně: 59 posluchačů, chybně: 1.)

Výherci: J. Dvořáková, M. Jiřičková, E. Kantorová, H. Kozojedová, H. Prázdná, L. Součková.

Nová otázka: V listopadu roku 1933 dostal jeden ruský autor, žijící v provensálském městečku Grasse, zprávu o tom, že stal laureátem Nobelovy ceny za literaturu. Ve své děkovné řeči uvedl: „Od založení Nobelovy ceny je to poprvé, co jste ji udělili exulantovi…“ A na jiném místě říká: „ Za posledních 15 let moje starosti daleko převyšovaly moje radosti.“ To už měl za sebou tento autor útěk z rodného Ruska před bolševickou revolucí a dlouhé roky neustálých duchovních návratů do tohoto ztraceného světa, který se odráží v jeho mistrovských povídkách. Kdo to je? Napovíme vám, že se narodil před 140 roky, 22. října roku 1870. A připojíme doporučení: ty povídky jsou opravdu z nejlepších v moderní světové literatuře.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio