Literární matiné 16. 5. 2010

16. květen 2010

KNIŽNÍ TIPY:

Pavol Rankov: Stalo se prvního září /nebo někdy jindy/
Román současného slovenského spisovatele vypráví příběh tří mužů, kteří soupeří o lásku jedné ženy. Jejich příběh trvá celých třicet let a zahrnuje zároveň důležité období v historii Slovenska – léta 1938 až 1968.

Alena Wagnerová: A zapomenuti vejdeme do dějin ... Němci proti Hitlerovi: Životní příběhy německých odpůrců nacismu v Československu
Příběhy lidí, kteří byli pronásledováni nejprve jako antifašisté a po válce jako Němci.

RECENZE Jitky Rauchové:

Vít Vlnas, Petr Přibyl, Tomáš Hladík: Florencie. Město umělců, velmožů, světců a tyranů.
Pokud rádi cestujete, ale běžné průvodce vás povrchními informacemi o památkách a minulosti vždy rozladí, je kniha Florencie. Město umělců, velmožů, světců a tyranů, vydaná nakladatelstvím Lidové noviny na sklonku loňského roku, určená právě pro vás. Na více jak čtyř stech stránkách vás autoři, renomovaní znalci umění a historie Vít Vlnas, Petr Přibyl a Tomáš Hladík, seznámí s veškerým kulturně-historickým bohatstvím, jež město na řece Arno v minulosti nabízelo a stále nabízí svým návštěvníkům.
Svou strukturou se kniha částečně přibližuje klasickým turistickým průvodcům. Nechybí pasáže, pojednávající o historii města, ostatní kapitoly jsou pak koncipovány poměrně tradičně jako devět procházek městem a jeho okolím. Tím však veškerá podobnost s běžnými bedekry končí. Historický úvod z pera Víta Vlnase je čtivý, objektivní, plný zajímavých odkazů a především nezatížený přehnanou odborností a vědeckostí. Totéž platí i o „procházkových“ kapitolách, které čtenáře uvádí do velkolepé Florencie postupně, v jakýchsi dramatických kruzích, zdůrazňujících postupné odhalování největších tajemství a krás.
Na první výpravě autoři čtenáře svádí z okolních pahorků až k levému břehu řeky Arna, do čtvrti Oltrarno. Zde se nachází celá řada světoznámých památek – Palazzo Pitti, zahrady Boboli či kostel Santo Spirito, které se stanou cílem vycházky druhé. Další cesta vede západní částí města – k náměstí Santa Trinitá či k chrámu Santa Maria Novella. Čtvrtou procházkou se začíná velmi jemně otevírat nejznámější, renesanční Florencie, spjatá se slávou rodu Medici. Pátá cesta však se smyslem pro dramatické napětí opět míří po obvodu města – tentokrát na sever, na Hřbitov Angličanů, kde je pochována i Beatrice Shakespeare, údajně poslední z potomků, Williama Shakespeara, či do Galleria Dell´Academia s Michelangelovým Davidem. Teprve šestá procházka konečně zamíří do srdce města, ke katedrále Santa Maria del Fiore, kampanile a baptisteriu. Do centra občanského života, na Piazza della Signoria a do jejího okolí, vede cesta sedmá. Zbylé dvě výpravy míří do východních čtvrtí a do městečka Fiesole, místa letních sídel florentských patricijů. Čtenáře, zvyklého na překladové anglické či německé průvodce, jistě potěší i kapitola, mapující česko-florentské vztahy, a to jak politické, tak především umělecké a turistické.
Kromě úchvatného a v českém kontextu neobvyklého obsahu má kniha navíc i velmi hezkou formu. Naleznete v ní totiž řadu černobílých a barevných fotografií Oty Pelána, nechybí rejstřík, četné nákresy, mapky, schémata a plánky. Kniha je tak přehledná i pro ty, kteří se rádi toulají a odmítají následovat předem určené trasy. Pokud tedy chcete Florencii skutečně pochopit, zažít a zamilovat si ji, nikoliv ji jen projít a přidat na seznam poznaných míst, bude vám tato kniha z nakladatelství Lidové noviny vynikajícím průvodcem.

Vít Vlnas, Petr Přibyl, Tomáš Hladík: Florencie. Město umělců, velmožů, světců a tyranů.

NÁŠ TIP:

Nakladatelství Akropolis vydalo rozhovory z Divadelních novin v knize nazvané 12x v hlavní úloze. Jan Kolář si povídal se Zdeňkem Svěrákem, Pavlem Kohoutem, Jiřím Krejčíkem, Milošem Formanem, Jan Švankmajerem, Jiřím Menzelem, Věrou Chytilovou a dalšími zajímavými umělci. Rozhovory jsou to fundované a zajímavé, a navíc docela rozsáhlé, takže se toho dozvíme opravdu dost, a nejen o divadle, ale i o naší současnosti. Přečtete si například, jak těžce vznikaly Menzelovy filmy podle předloh Bohumila Hrabala, jaké bylo dětství Miloše Formana, který ztratil za války oba rodiče, proč se nikdy nehrála semaforská hra Skleněné prkno nebo ve kterém filmu Věry Chytilové hrála její maminka. Kniha se jmenuje 12x v hlavní úloze a podtitul je Rozhovory z Divadelních novin.

Jan Kolář: 12x v hlavní úloze

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Eva Kantůrková. (75 správných odpovědí, 1 chybně)

Výherci: V. Bártl, V. Dostálová, L. Martišová, B. Maxová, E. Vlková, J. Ziegelbauerová.

Nová otázka: Tentokrát máme hádanku trochu těžší, hlavně proto, že nápověda nebude skoro žádná. Ptáme se vás na název románu, jehož hlavním hrdinou je bývalý galejník Jean Valjean. Jak se ten román jmenuje a ještě: kdo ho napsal. A protože to je dost těžká otázka, možná vám pomůže, že od smrti tohoto autora uplyne 22. května 2010 už 125 let.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio