Literární matiné 15. 2. 2009

15. únor 2009

KNIŽNÍ TIPY:

Higuči Ičijó: Zápolení
Japonská autorka, která žila v 19. století, je v této knize představena čtyřmi povídkami. Klasická forma se propojuje s dobově aktuální tématikou a citlivým ženským pohledem.






Higuči Ičijó: Zápolení

Květa Legátová, Dora Kaprálová: Návraty do Želar
Publicistka Dora Kaprálová zachytila vyprávění spisovatelky, která se proslavila až po své osmdesátce. Z knihy se dozvíme více o jejím životě i o ní samotné.







Květa Legátová, Dora Kaprálová: Návraty do Želar

NÁŠ HOST:

Hrady na Malši je kniha, o které jsme se v našem pořadu už zmínili. Nyní vám nabízíme rozhovor s jejím autorem, archeologem a kastelologem Tomášem Durdíkem. Řekne-li se hrady na Malši, možná si představíte nějakou souvislou šňůru opevnění.

Tomáš Durdík: Hrady na Malši




RECENZE Jaromíra Slomka:

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund: Past na rovníku

Slavná cestovatelská dvojice Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vykonala společně sice jen dvě, zato několikaleté expedice. Na první cestu vyjeli v roce 1947, zamířili do Afriky a Ameriky. Vyjeli z vlasti relativně svobodné, vrátili se do nejtužšího komunistického teroru roku 1950, čtyři měsíce po popravě Milady Horákové. Jako publicisté, kteří dovedli o svých zážitcích poutavě psát, se proslavili. Když roku 1959 vyrazili na druhou část své cesty po pěti kontinentech, byli už jakousi státní institucí. Při první cestě nedostali vstupní víza do USA, při té druhé museli oželet mimo jiné Austrálii. Přesto i z této výpravy dokázali vytěžit maximum, tedy reportáže, později vydané knižně, hojnost kvalitních fotografií i filmy. Roku 1964 se vrátili s velkými ovacemi a jejich jména znal tehdy v Československu každý.
O pět let později už byla situace jiná. Dříve než stačili zpracovat vše, co na asijské pouti viděli, přišel 21. srpen 1968. Cestovatelé se postavili proti okupaci a podepsali si tím ortel na dalších dvacet let; Jiří Hanzelka se ostatně výrazně angažoval už za takzvaného pražského jara, dokonce byl navrhován do funkce prezidenta republiky, později podepsal Chartu 77. Po roce 1989 vyšlo pod značkou H + Z několik knih, z nichž nejzajímavější byla Tajná zpráva číslo 4, kritický pohled na sovětskou realitu s naivními návrhy na její nápravu, určený nejvyšším komunistickým funkcionářům, tedy prezidentu Antonínu Novotnému a několika dalším. Že se od nich text dostal v ruském překladu dokonce až do Kremlu na Brežněvův stůl, je jiná kapitola. Když roku 2003 zemřel Jiří Hanzelka, zdálo se, že dílo H + Z je uzavřeno. Avšak až poté objevil cestovatel Rudolf Švaříček nedokončený cestopis zachycující zážitky z Indonésie. Osiřelý Miroslav Zikmund mu věnoval tři roky práce - a nyní mají čtenáři před sebou něco, co dosud číst nemohli.
Text je hanzelkovsko-zikmundovský: psaný poutavě, se smyslem pro detail, postřeh, srovnání. Naši dvojici vždycky víc zajímali lidé, které cestou potkali, než příroda a památky kulturní či technické. Čteme tedy zprávu o světě, jak vypadal před padesáti lety, korigovanou dnešním pohledem Miroslava Zikmunda. Pěkně vytištěná kniha z nakladatelství Livingstone přináší velké množství výhradně černobílých fotografií (ač některé jsou původně barevné), jako přílohu nástěnný obrázkový kalendář s asijskými fotografiemi Hanzelky a Zikmunda, mapu s vyznačením cest, ba dokonce šperk s motivem jin-jang. To vše je vlastně poctou Miroslavu Zikmundovi, muži svěžího těla i ducha -navzdory únorovým devadesátinám.

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund: Past na rovníku

TIP Z REGIONU:

Knihkupectví Hluboká nad Vltavou pořádá v pátek 20. února 2009 od 17 hodin besedu s Pavlem Juříkem, autorem knihy Jihočeské dominium, kterou jsme si představili v minulém vydání Literárního matiné. Uskuteční se v zasedací místnosti Městského úřadu v Hluboké nad Vltavou, po besedě proběhne autogramiáda, při níž si můžete knihu zakoupit.

Pavel Juřík: Jihočeské dominium



SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Jakob Wassermann - Kašpar Hauser. (84 správných odpovědí, 1 chybně)

Výherci: L. Hrubá, B. Mühlpecková, M. Mžiková, V. Štrobl, M. Váňová, O. Voláková.

Nová otázka: Ptáme se na jeden velice slavný román amerického autora, žijícího v letech 1915 až 1965. Začínal jako novinář, za války sloužil u námořnictva, pak jako reportér a spisovatel pobýval v Africe - to vše se odráží v rozsáhlém románu, který ho proslavil a s jehož hrdinou Alecem Barrem jej mnozí ztotožňují. Kniha se jmenuje podle jedné nepříliš známé exotické šelmy podobné jezevci.

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio