Literární matiné 14. 12. 2008

14. prosinec 2008

KNIŽNÍ TIPY:

Noah Gordon: Katalánec
Román, jehož děj se odehrává na španělském venkově. Příběh muže, který se rozhodne zachránit rodinné vinice a vrátit dávné tradice do míst, kde se vinné hrozny pěstují jen na výrobu vinného octa.






Noah Gordon: Katalánec

Pavel Kosatík: Člověk má dělat to, nač má sílu
Druhé vydání knihy, jež představuje Olgu Havlovou na základě mnoha autorových rozhovorů s lidmi, kteří ji znali - od kamarádů z dětství po přátele z disidentu.






Pavel Kosatík: Člověk má dělat to, nač má sílu

NÁŠ HOST:

Našimi hosty jsou majitel nakladatelství Filigrán Vladimír Sitta a Petr Novotný, autor knihy O papírnách ztracených i těch znovu nalezených. Velká publikace mapuje v jednotlivých medailonech 40 českých a moravských papíren.

Petr Novotný: O papírnách ztracených i těch znovu nalezených


RECENZE Jaromíra Slomka:

Dušan Karpatský: Labyrint literatury

Když roku 1982 vyšel pod jménem Viktora Kudělky slovník nazvaný Malý labyrint literatury, byla to skoro senzace. Albatros si dovolil vydat příručku, která jistě nebyla napsána podle představ tehdejších komunistických ideologů. Samozřejmě tam leccos být nemohlo, jména jako Solženicyn, Nabokov, Havel či Škvorecký byla tabu. Nesmělo tam být uvedeno ani jméno skutečného autora, literárního historika, kritika a překladatele Dušana Karpatského, neboť po roce 1968 se ocitl na indexu.
Když roku 1997 vyšel Malý labyrint ve druhém vydání, Karpatský v předmluvě poděkoval Leovi Pavlátovi, dnešnímu řediteli Židovského muzea v Praze a v 80. letech redaktorovi nakladatelství Albatros, za to, že "byl neobyčejně pečlivým redaktorem publikace a spolu s autorem se snažil, aby ji co nejméně poškodily nezbytné ,úlitby' vládnoucímu režimu".
Třetí vydání nese vročení 2001, v něm byly doplněny aktuální údaje a některá hesla - věcná i osobní. Roku 2006 se tato hutná, přehledná a hlavně srozumitelně napsaná encyklopedie objevila jako CD-ROM, z názvu bylo vypuštěno slovo "malý". A dnes tu máme Labyrint ve čtvrtém vydání, opět aktualizovný, vylepšený, vybroušený.
Je to knížka do každé jen trochu kulturní domácnosti, zdaleka ne pouze do dívčích či chlapeckých knihovniček. Česká i světová literatura je tu vyložena nad poměry středoškolských osnov, a přitom nijak akademicky, profesorsky. Promyšlený systém odkazů umožňuje číst tento ilustrovaný lexikon jako příběh světového písemnictví - s pochopitelným důrazem na literaturu českou a literatury evropských národů. Autor prokázal velké znalosti i cit pro proporce, zvláště v komplexních heslech jako třeba Humoristická literatura nebo Magický realismus.
Snad jen v závěrečné tabulce nazvané Významní autoři a díla naší a světové literatury v průběhu věků poněkud ztrácí dech, když dospěje k naší současnosti, ohraničené rokem 2000. Není divu, že si netroufá hodnotit díla dosud neusazená, přesto prázdná políčka v rubrikách Itálie, Francie, Anglie Německo a Rusko působí nepřesvědčivě - jako by tam knihy v novém století přestaly vycházet. Tady měl Karpatský pozvat na pomoc italisty, romanisty, anglisty, germanisty a rusisty; jistě by mu poradili. To je však jediná výtka vůči knížce, jež dobře poslouží nejen při přípravě k maturitě a přijímacím zkouškám na filozofické a pedagogické fakulty, nýbrž vůbec všem českým čtenářům bez ohledu na věk a úroveň dosaženého vzdělání.

Dušan Karpatský: Labyrint literatury

SOUTĚŽ:

Odpověď na minulou soutěžní otázku: Alexandr Sergejevič Puškin: Evžen Oněgin. ( 58 správných, 1 chybně, 1 záznam na telefonním záznamníku bez uvedení adresy)

Výherci: J. Brendlová, J. Havlová, J. Houska, M. Jiránková, Z. Jirušová, B. Peterková.

Nová otázka: Dnešní hádanka připomene knížku Leonarda Rosse, který psal pod pseudonymem Leo Rosten. Jestlipak znáte tu zvláštní školní třídu, kam chodí dospělí, a navíc cizinci: stydlivá premiantka Rosa Mitnicková, bývalá baletka Olga Tarnovská, mlsná slečna Goldbergová, Wolfgang Schmidt nebo Aaron Blatberg. Ovšem nejdůležitější žák nám chybí. Jeho jméno najdeme i v titulech nejrůznějších vydání této slavné knihy. Kdo to je?

Odpovědi na naši otázku a veškeré své dotazy či podněty k pořadu "Literární matiné" pište na adresu PhDr. Hana Soukupová, Český rozhlas, U Tří lvů 1, 370 01 České Budějovice, nebo na e-mail: hana.soukupova@cb.rozhlas.cz. Využít můžete i telefonní záznamník na čísle 386 797 277.

Záznam pořadu Literární matiné si můžete poslechnout v rubrice Rádio na přání.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.